Polityka i społeczeństwo

IPN o włączeniu do zasobu archiwalnego IPN dokumentów dot. tajnego współpracownika pseudonim „Bolek”(komunikat)

20.02.2016, 18:34aktualizacja: 20.02.2016, 18:34

- IPN informuje:

20 lutego br. materiały archiwalne dot. współpracy Lecha Wałęsy ze Służbą Bezpieczeństwa, zajęte przez prokuratora IPN w domu Czesława Kiszczaka w dn. 16 lutego br., włączono do zasobu archiwalnego Instytutu Pamięci Narodowej. Dokumenty otrzymały kolejny numer z książki nabytków archiwum IPN w Warszawie (IPN BU 3333).

Po archiwalnym rozpoznaniu dokumentów, zadecydowano się wyodrębnić 4 jednostki archiwalne, na co wpływ miały ich odrębne cechy fizyczne i chronologia poszczególnych akt.

Na materiały te składają się kolejno:

1. IPN BU 3333/1 t. 1: Teczka personalna tajnego współpracownika pseudonim "Bolek" dot. Lech Wałęsa, imię ojca: Bolesław, ur. 29-09-1943 r. w m. Popowo (gmina Tłuchowo).

2. IPN BU 3333/1 t. 2: Teczka pracy tajnego współpracownika pseudonim "Bolek" dot. Lech Wałęsa, imię ojca: Bolesław, ur. 29-09-1943 r. w m. Popowo (gmina Tłuchowo).

3. IPN BU 3333/2: Pismo Czesława Kiszczaka do dyrektora Archiwum Akt Nowych w Warszawie z dnia 5 kwietnia 1996 r. w sprawie przekazania do AAN dokumentów dot. współpracy Lecha Wałęsy z SB.

4. IPN BU 3333/3: Oryginalne opakowanie, w którym przechowywano materiały archiwalne dot. współpracy Lecha Wałęsy ze Służbą Bezpieczeństwa do chwili zajęcia dokumentów przez prokuratora IPN-KŚZpNP.

Pracownicy archiwum IPN oznaczyli dokumenty właściwymi sygnaturami archiwalnymi. W trakcie przygotowania dokumentów do skanowania opracowali technicznie akta, podkleili rozdarcia, wykonali niezbędne naprawy, skutkujące wzmocnieniem dokumentów lub ich części.

Akta oznaczone też zostały jako niezawierające informacji o charakterze niejawnym.

W trakcie opracowania ponumerowano każdą stronę teczki personalnej i teczki pracy, nawet niezapisaną. Obecnie akta liczą odpowiednio: teczka personalna – 183 strony (łącznie z okładką), zaś teczka pracy 576 (również z okładką).

W trakcie opracowania nie dokonano przesunięć kart i zmian układu poszczególnych dokumentów. Jest on taki sam, jak w momencie ich odnalezienia w domu Czesława Kiszczaka.

Do teczki pracy włączono dokument przekazany Prezesowi IPN, dr. Łukaszowi Kamińskiemu przez Marię Kiszczak podczas spotkania w dniu 16 lutego br. Analiza oryginalnego „Spisu zawartości teczki” wykazała, że dokument ten wyrwany został właśnie z tej jednostki. Obecnie powrócił na swoje miejsce i stanowi karty 540-541 wg nowej paginacji teczki.

Po opracowaniu wszystkie jednostki archiwalne zostały zeskanowane w Pracowni Digitalizacji Biura Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów. Udostępniane będą w kopiach papierowych.

W trakcie opracowania technicznego kondycja dokumentów oceniona została jako dobra, a podłoże papierowe stabilne. Niemniej w najbliższych dniach planowane jest wykonanie dokładnej ekspertyzy konserwatorskiej, która wskazać może ewentualne zalecenia w zakresie profilaktyki przechowywania i zabezpieczenia dokumentów. Niepokojący jest szczególnie silny zapach dokumentów, będący prawdopodobnie wynikiem zakwaszenia papieru. Jeśli ekspertyza wykaże konieczność podjęcia działań konserwatorskich, zostaną one wykonane.

kom/

Data publikacji 20.02.2016, 18:34