Polityka i społeczeństwo

MS: ministrowie Zbigniew Ziobro i Patryk Jaki otworzyli bramę przyszłego Muzeum Żołnierzy Wyklętych (komunikat)

01.03.2017, 14:26aktualizacja: 01.03.2017, 14:26

- MS informuje:

Minister Sprawiedliwości Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro i Sekretarz Stanu Patryk Jaki symbolicznie otworzyli bramę Aresztu Śledczego przy ul. Rakowieckiej w Warszawie, skąd dzisiaj wyjechała ostatnia więźniarka. Na terenie dawnego więzienia, które było miejscem kaźni ofiar komunistycznego terroru, powstaje Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL.

Chwała bohaterom

Ministrom towarzyszyła Zofia Pilecka, córka Witolda Pileckiego, zamordowanego w mokotowskim więzieniu. Wśród osób, które jako pierwsze weszły na teren przyszłego muzeum znaleźli się:

- Lidia Eberle-Lwow ps. Lala - narzeczona mjr. Zygmunta Szendzielarza "Łupaszki", jeden z ostatnich żołnierzy V Brygady Wileńskiej. Lidia Lwow została w 1950 r. skazana na karę dożywotniego pozbawienia wolności;

- Mieczysław Chojnacki ps. Młodzik – żołnierz Ruchu Obrony Armii Krajowej w obwodzie "Mewa" w pow. sierpeckim. W grudniu 1950 r. został skazany na karę śmierci, która w kwietniu 1951 r. została zamieniona na 15 lat pozbawienia wolności. Z więzienia wyszedł w 1960 r;

- Bożena i Jan Przybyłowscy – dzieci Romualdy i Jana Przybyłowskich, którzy zostali aresztowani przez Urząd Bezpieczeństwa i osadzeni w więzieniu na Mokotowie za działalność konspiracyjną w 11 Grupie Operacyjnej Narodowych Sił Zbrojnych. Jan Przybyłowski został zamordowany w więzieniu w styczniu 1951 r. Romualda Przybyłowska została skazana na 2 lata pozbawienia wolności. W trakcie swojego aresztowania przy Rakowieckiej urodziła syna Jana.

Hołd ofiarom

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro wręczył czerwone róże kobietom-Żołnierzom Niezłomnym, które były więzione w Areszcie.

- Oddajemy dziś hołd ofiarom represji aparatu komunistycznego, który niszczył wartościowych, odważnych Polaków. Chcemy, aby mury tego więzienia mówiły do kolejnych pokoleń Polaków o gehennie tych, którzy zostali okrutnie zamęczeni i zamordowani. Jesteśmy winni im cześć – powiedział dziennikarzom.

Na terenie więzienia można było zwiedzić miasteczko edukacyjne, a w nim stoiska Muzeum, Instytutu Pamięci Narodowej, czy grup rekonstrukcji historycznej. Pod hasłem "Krew za krew" prowadzona jest honorowa zbiórka krwi w hołdzie Żołnierzom Wyklętym i weteranom walk poza granicami kraju.

- Stoimy w miejscu dla mnie osobiście bardzo bolesnym – mówiła na dziedzińcu Aresztu Zofia Pilecka. - Ale dzisiaj jest wielkie święto, święto radości. Wcale nie musimy się martwić. Ci, którzy tu zginęli w straszliwych mękach są razem z nami – dodała córka rotmistrza Witolda Pileckiego.

Wygrali na zawsze

Podczas uroczystości obecny był między innymi Mieczysław Chojnacki ps. Młodzik – żołnierz ruchu oporu Armii Krajowej, który przesiedział kilka miesięcy w celi śmierci aresztu na Mokotowie. Wyrok śmierci zamieniono mu na długoletnie więzienie. Wyszedł na wolność dopiero w 1960 roku.

- Żołnierze Niezłomni po 1945 roku postanowili dalej walczyć o Polskę. To byli najodważniejsi z najodważniejszych, depozytariusze najważniejszych, ponadczasowych i uniwersalnych wartości, takich jak bezwzględne przywiązanie do Ojczyzny. Komuniści chcieli ich wymordować i zniszczyć, w taki sposób, żeby nawet nie było gdzie postawić świeczki po nich. Do dzisiaj nie wiemy, gdzie wielu z nich jest pochowanych – przypominał Sekretarz Stanu Patryk Jaki.

- Komuniści byli przekonani, że wymarzą ich na zawsze z kart historii. III RP też dołożyła do tego rękę. Wszyscy mieli zapomnieć o Żołnierzach Wyklętych. Ale to muzeum, którego drzwi dzisiaj otworzyliśmy jest ich symbolicznym zwycięstwem. Pokazujemy, że zło zawsze przegrywa, a dobro wygrywa. Żołnierze Wyklęci, dzięki temu muzeum, pozostaną nieśmiertelni. Oni wygrali już na zawsze - podkreślił wiceminister sprawiedliwości – który nadzoruje budowę instytucji.

Dzień Pamięci

Od godziny 16 zaplanowane zostały główne uroczystości ku czci Żołnierzy Wyklętych z udziałem przedstawicieli najwyższych władz państwowych, między innymi Prezydenta RP i Ministra Sprawiedliwości.

1 marca obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, który został ustanowiony w 2011 roku przez Sejm RP z inicjatywy śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Data 1 marca nawiązuje do tragicznych wydarzeń z 1951 roku, kiedy to wykonano wyroki śmierci na kierownictwie IV Zarządu Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość. 1 marca 1951 roku w więzieniu przy ul. Rakowieckiej w Warszawie zamordowano Łukasza Cieplińskiego, Adama Lazarowicza, Mieczysława Kawalca, Józefa Rzepkę, Franciszka Błażeja, Józefa Batorego i Karola Chmiela.

W 66. rocznicę tych wydarzeń, po raz kolejny czcimy pamięć bohaterów, a w dawnym więzieniu przy ul. Rakowieckiej powstaje, z inicjatywy Ministra Sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro, Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL.

kom/mż/

Data publikacji 01.03.2017, 14:26