Polityka i społeczeństwo

MS: pierwsze posiedzenie Komisji Weryfikacyjnej ds. reprywatyzacji warszawskich (komunikat)

12.06.2017, 18:44aktualizacja: 12.06.2017, 18:44

- MS informuje:

W poniedziałek 12 czerwca 2017 r. w gmachu Ministerstwa Sprawiedliwości odbyło się pierwsze niejawne posiedzenie Komisji Weryfikacyjnej pod przewodnictwem ministra Patryka Jakiego. Podczas posiedzenia Komisja postanowiła o wszczęciu pierwszych czynności sprawdzających i postępowań rozpoznawczych.

Celem postępowania sprawdzającego jest ustalenie, czy istnieje prawdopodobieństwo, że w toku postępowania reprywatyzacyjnego dotyczącego konkretnej nieruchomości doszło do naruszenia prawa. Komisja wszczęła czynności sprawdzające w odniesieniu do bulwersującej sprawy Nabielaka 9.

Na wniosek ministra Patryka Jakiego Komisja postanowiła także wszcząć postępowanie rozpoznawcze w siedmiu sprawach, co do których wcześniej na posiedzeniu przeprowadzono czynności sprawdzające w oparciu o analizy, jakie wykonał Departament Prawa Administracyjnego Ministerstwa Sprawiedliwości. Zostały przygotowane na podstawie dokumentów pozyskanych z Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Samorządowego Kolegium Odwoławczego, Miasta Stołecznego Warszawy oraz Prokuratury.

Postępowanie rozpoznawcze wszczęto w odniesieniu do następujących nieruchomości:

1. Twarda 8

2. Twarda 10

3. d. Sienna 29 (plac Defilad)

4. d. Zielna 7/Złota 17 (plac Defilad)

5. d. Chmielna 50 (plac Defilad)

6. d. Złota 19 (plac Defilad)

7. Noakowskiego 16

Na podstawie art. 23 ustawy o Komisji Weryfikacyjnej na wniosek Przewodniczącego Komisja postanowiła o ustanowieniu zabezpieczenia poprzez dokonanie adekwatnych wpisów do ksiąg wieczystych wspomnianych nieruchomości, tak by nie stały się przedmiotem obrotu do czasu wydania decyzji. Na podstawie art. 26 ustawy o Komisji poinformowano także Miasto Stołeczne Warszawa oraz Samorządowe Kolegium Odwoławcze o wszczęciu postępowań rozpoznawczych. Zgodnie z ustawą toczące się tam, lub przed innymi organami, postępowania odnoszące się do wymienionych nieruchomości podlegają zawieszeniu.

Przewodniczący Patryk Jaki zarządził przeprowadzenie rozprawy (jawnej i dostępnej dla mediów) w dniach 27-29 czerwca 2017r. w odniesieniu do nieruchomości położonej przy ulicy Twardej 8 oraz nieruchomości położonej przy ulicy Twardej 10.

Na rozprawę zostaną wezwane strony: Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz Waltz oraz pan Maciej M. – beneficjent decyzji o użytkowaniu wieczystym.

Wezwani zostaną także świadkowie:

1. Tomasz Ż. – kurator dla nieobecnych,

2. Edith S.– potencjalna spadkobierczyni nie uwzględniona w decyzji,

3. Grażyna K.-B. – kurator spadku nieobjętego,

4. Marcin Bajko –b. Dyrektor Biura Gospodarki Nieruchomościami,

5. Gertruda Jakubczyk-Furman – urzędnik m.st. Warszawy zaangażowana w wydawanie decyzji,

6. Andrzej M. (pełnomocnik Macieja M.),

7. Jerzy Mrygoń – b. p.o. Zastępcy Biura Gospodarki Nieruchomościami, zaangażowany w wydawanie decyzji.

Komisja podjęła także uchwałę o zwróceniu się do Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy o wydanie dokumentacji spraw reprywatyzacyjnych. Oczekuje także na opracowane zgłoszenia propozycji nieruchomości od Rady Społecznej.

kom/ agzi/

Data publikacji 12.06.2017, 18:44