Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Waszczykowski wziął udział w debacie PISM pt. „Kryzys integracji i polska inicjatywa naprawy” (komunikat)

22.02.2017, 22:51aktualizacja: 22.02.2017, 22:51

- MSZ informuje:

Podczas debaty szef MSZ Witold Waszczykowski mówił m.in. o planowanym na 6 marca spotkaniu przywódców Francji, Niemiec, Hiszpanii i Włoch w Wersalu, podczas którego przywódcy będą dyskutowali o przygotowaniach do szczytu UE w Rzymie, który odbędzie się 25 marca z okazji 60-lecia Traktatów Rzymskich. Minister poinformował, że Polska będzie obradowała równolegle z krajami regionu.

Szef polskiej dyplomacji odniósł się w ten sposób do koncepcji kanclerz Angeli Merkel, która zaproponowała, aby przed jubileuszowym szczytem prowadzić rozmowy w grupach. - Byliśmy powiadomieni o takim sposobie procedowania przez kanclerz Angelę Merkel, gdy odwiedziła Polskę.– powiedział minister Waszczykowski. - My również będziemy obradować równolegle w grupach regionalnych, na przykład w ramach Wyszehradu czy Dziewiątki Bukaresztańskiej – dodał minister.

Debata, w której wziął udział szef MSZ, połączona była z prezentacją najnowszej książki „Utopia Europejska - Kryzys integracji i polska inicjatywa naprawy” autorstwa prof. Krzysztofa Szczerskiego. W spotkaniu oprócz autora i szefa polskiej dyplomacji uczestniczył również wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego Ryszard Czarnecki.

Zastanawiając się nad możliwym rozwiązaniem kryzysu unijnego, politycy podkreślili, że w tej chwili drastyczne rozwiązanie, jakim byłaby zmiana traktatu, nie jest najkorzystniejsze. - Nie jest przesądzone, że od razu trzeba otwierać traktat, aby naprawić UE, ponieważ otwarcie traktatu jest mordęgą, gehenną biurokratyczną – powiedział minister Waszczykowski i przypomniał, że decyzja o zmianie podstaw funkcjonowania Unii trwałaby latami. Podobne stanowisko zajął przewodniczący Czarnecki, który stwierdził, że choć nie jest fanem istniejących traktatów, to w tej chwili potrzebne są decyzje, a nie debaty.

Rozmawiając o przyczynach, które w przyszłości mogłyby doprowadzić do upadku Unii Europejskiej, rozmówcy wskazali na problem oderwanych od rzeczywistości elit europejskich. - Co może doprowadzić do upadku Unii? To właśnie alienacja elit i biurokracji europejskiej i to już się dzieje. Tworzą biurokratyczne struktury, w których chcą monitorować państwa członkowskie, które stoją na drodze koncepcji federalistycznej. To może doprowadzić do sytuacji, że elity będą zmuszane albo do zmiany swojej polityki, albo społeczeństwa zaczną uciekać z tego systemu – powiedział minister Waszczykowski.

Jednym z wątków debaty była koncepcja federalistycznej Europy z centralną władzą polityczną. Według ministra Waszczykowskiego Parlament Europejski wybrany bardzo niską frekwencją w Europie nie jest rzeczywistym ciałem reprezentującym poglądy Europejczyków i nie można mu przekazać tak wielu prerogatyw politycznych.

Podczas debaty pojawił się również wątek „Europy wielu prędkości”. Minister Waszczykowski podkreślił, że taka sytuacja nie jest niekorzystna. - Problem polega na tym, żeby Unia zachowała pewną elastyczność i pozwoliła w odpowiednim tempie różnym krajom dochodzić do różnych poziomów współpracy ze sobą, żeby nie była hegemonistyczna, podporządkowana kilku państwom, które wymuszają rozwój polityczno-gospodarczy – ocenił szef polskiej dyplomacji. Minister Szczerski dodał, że niebezpieczna jest ambicja niektórych państw, żeby z wielu prędkości uczynić narzędzie hierarchizacji. - Wiele prędkości zamieniło się w hierarchie prędkości, a nie po prostu w elastyczność – ocenił.

kom/ pat/

Data publikacji 22.02.2017, 22:51