W UE wyrzuca się do śmieci 17 miliardów kg świeżych owoców i warzyw rocznie

14.08.2018, 16:46aktualizacja: 14.08.2018, 16:46

Gospodarstwa domowe UE wytwarzają rocznie na jedną osobę 35,3 kg odpadów w postaci świeżych owoców i warzyw; z łatwością można by uniknąć produkcji ok. 14,2 kg tych odpadów - czytamy w raporcie opublikowanym na łamach „Waste Management”.

Autorem analizy jest Wspólnotowe Centrum Badawcze UE (ang. European Commission Joint Research Centre, JRC).

Jak czytamy w raporcie, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa szacuje, że około jedna trzecia produkowanej na świecie żywności dla ludzi jest tracona lub marnowana.

Zgodnie z badaniami prowadzonymi w poszczególnych krajach, świeże owoce i warzywa stanowią prawie 50 proc. odpadów żywnościowych wytwarzanych przez gospodarstwa domowe w UE.

"Można się tego spodziewać, biorąc pod uwagę, że stanowią one około jednej trzeciej wszystkich naszych zakupów żywnościowych, a z reguły część ich masy jest niejadalna (np. obierki, skórki). Poza tym są wysoce nietrwałe i stosunkowo tanie" - piszą autorzy opracowania.

Jednak specjaliści JRC ustalili, że skalę tego marnotrawstwa można by zmniejszyć poprzez zastosowanie ukierunkowanych strategii zapobiegawczych, natomiast odpady nieuniknione (czyli niejadalne części produktu, takie jak skórki, pestki itp.) mogą być w bardziej zrównoważony sposób sortowane i przetwarzane.

Naukowcy opracowali model pozwalający oszacować ilość możliwych oraz niemożliwych do uniknięcia odpadów z gospodarstw domowych. Chodziło o odpady składające się ze świeżych owoców i warzyw.

Odpady niemożliwe do uniknięcia to te, które powstają w wyniku przygotowywania lub spożywania żywności, a nie są jadalne. Odpady możliwe do. uniknięcia to wyrzucone jedzenie, np. zepsute, nieświeże itp, które wcześniej było jadalne. (PAP)

kap/ zan/

Data publikacji 14.08.2018, 16:46