Pobierz materiał i Publikuj za darmo
„Liczba Polaków sięgających po owoce borówki stale rośnie. Konsumenci coraz bardziej świadomie dokonują wyborów zakupowych. Jako plantatorzy jesteśmy dumni, że dosłownie owoce naszej pracy stały się obiektem regularnego pożądania tak wielu konsumentów. Jest to efekt wieloletniej pracy. Wkładamy wiele wysiłku aby wyhodować owoce jak najlepszej jakości. Staramy się aby konsumenci wiedzieli, że codzienne jedzenie owoców jagodowych jest bardzo korzystne i dlaczego tak jest. Borówki są nie tylko smaczną i wygodną przekąską, ale dostarczają bardzo wielu cennych składników korzystnie wpływających na zdrowie, urodę i jakość życia” - komentuje Bartłomiej Milczarek, prezes zarządu Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki.
Rosnąca konsumpcja
W sierpniu borówki jadła ponad połowa Polaków - 56%. Badania realizowane są wśród osób dorosłych - 15 lat i więcej. To najwyższy wynik w historii comiesięcznych pomiarów, włączając w to okres wzmożonej konsumpcji owoców w czasie pandemii.
W wartościach bezwzględnych trend oddają zestawione poniżej niżej wielkości. W sierpniu 2020 r. borówki jadło 14,6 mln osób. Dziś to aż o 1/4 więcej, dokładnie 18,1 mln konsumentów.
Lato z borówkami
Wynik 56% nie dał borówce tytułu najpopularniejszego owocu jagodowego lata. Pozycje nr 1 zajęła malina, która w lecie tego roku, zarówno w lipcu, jak i w sierpniu, również biła swoje rekordy ilości konsumentów [Kantar]. Trzecim najpopularniejszym owocem lata były truskawki. Ich konsumpcję w sierpniu zadeklarowała 1/3 respondentów (33% populacji 15+).
„Wzrost konsumpcji owoców borówki oczywiście cieszy plantatorów, jednak branża traktuje go jako wyzwanie na przyszłość. Ze względu na wysoki wskaźnik penetracji - ponad 50% w sierpniu - utrzymanie dotychczasowej dynamiki wzrostu będzie wymagało zwiększenia częstotliwości zakupu i wielkości koszyka. W ostatnich latach miała miejsce skokowa poprawa jakości owoców importowanych (dostępnych poza polskim sezonem), konsumenci oczekują więc również coraz lepszej, powtarzalnej jakości w polskim sezonie zbiorów. Spełnienie tych oczekiwań będzie wymagało wymiany części uprawianych w Polsce odmian, które w ciągu kilku lat przestaną być konkurencyjne na coraz bardziej wymagającym rynku” – komentuje Dominika Kozarzewska, Grupa Producentów Owoców „Polskie Jagody”, członek zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki i koordynator prac Jagodowego Core Teamu.
Stały wzrost liczby konsumentów borówki „lato do lata”
„Wzrost spożycia to korzystny trend. Odżywianie bogate w owoce i warzywa może przyczynić się do poprawy zdrowia, dostarczając cennych składników odżywczych, witamin i błonnika. To krok w kierunku zdrowego stylu życia i profilaktyki zdrowotnej. Ważne jest, aby kontynuować edukację i zachęcanie do zdrowego odżywiania, aby ten trend utrzymywał się w przyszłości” - skomentował Piotr Piwowarczyk z dolnośląskiej plantacji Blueberry Krzeszów.
„My jako plantatorzy i producenci mamy tu dużą odpowiedzialność. Nasze płody i produkty muszą być wysokiej jakości, muszą one sprostać co raz wyższym wymaganiom stawianym przez konsumentów. Zawsze w cenie jest jakość i innowacja, ale musimy lepiej je rozumieć i szybciej promować. Postawa projakościowa i innowacje produktowe są nam potrzebne, tak aby ten trend utrzymać” – przekonuje Piotr Piwowarczyk.
Wyniki monitoringu konsumpcji 2020-2023
Projekt badań konsumpcji został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu Polaków. Monitoring został rozpoczęty w lutym 2020 roku.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl.
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Więcej o walorach borówki na stronie PolskieSuperowoce.pl oraz w materiale Borówki - chłodzą i chronią przed upałem.
#PolishSuperFruits #PolskieSuperowoce
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! V edycja.” Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 10.10.2023, 10:47 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Sanofi: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki ocaliły ponad 150 milionów ludzi PAP
„Kluczowe jest przyjęcie proaktywnego podejścia w ramach systemu opieki zdrowotnej, koncentrując się na zapobieganiu chorobom, a nie czekaniu na leczenie po ich wystąpieniu. Wykorzystując naszą wiedzę i globalny zasięg, aspirujemy do bycia wiodącą firmą immunologiczną na świecie. Obejmuje to silny nacisk na szczepienia, które odgrywają istotną rolę w naszej misji wzmacniania zarówno indywidualnej, jak i zbiorowej odporności” - powiedziała Goze Umurhan, General Manager Vaccines, Central & South Europe MCO, Sanofi.- 16.09.2024, 10:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Trwa Tydzień Świadomości Dławicy Piersiowej (16-22 września 2024) w Polsce. Dowiedz się, jak można zapobiec tej chorobie
Dławica piersiowa to objaw choroby wieńcowej serca, najczęściej manifestujący się bólem w klatce piersiowej. Ból ten wynika z niedostatecznego dopływu tlenu do mięśnia sercowego w stosunku do jego zapotrzebowania. Zazwyczaj dławica pojawia się w wyniku wysiłku fizycznego lub stresu, choć może wystąpić również samoistnie.- 16.09.2024, 08:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: World Heart Federation
-
Image
Jedna zmiana w programie lekowym może odmienić życie najmłodszych pacjentów z AZS PAP
Cierpienie związane z nieustannym swędzeniem całego ciała - to codzienność niemowląt i dzieci chorujących na atopowe zapalenie skóry. Choroba odbiera także radość rodzicielstwa: niekiedy nawet dotyk ukochanej mamy sprawia maluchowi ból. Specjalny raport opublikowany z okazji Światowego Dnia AZS przedstawia dramaty atopowych rodzin, ale także wskazuje na pewną systemową zmianę, która mogłyby diametralnie zmienić standard ich życia.- 13.09.2024, 14:46
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom