Zdrowie i styl życia

Góra Żar - idealne miejsce na letni wypoczynek

26.06.2015, 13:56aktualizacja: 26.06.2015, 13:56

Polskie Koleje Linowe
W te wakacje każdy, kto spędzi wolny czas na Górze Żar, ma zagwarantowaną niezapomnianą rozrywkę.

Turystów spragnionych zarówno aktywnego, jak i biernego wypoczynku na szczyt Góry Żar (761 m n.p.m.) wwozi kolej linowo-terenowa. Jej wagony zostały przeniesione 11 lat temu z zakopiańskiej Gubałówki i na stałe wpisały się w krajobraz Góry Żar, stając się atrakcją tego regionu. Każdy korzystający z przejazdu tą koleją, może liczyć na malownicze widoki rozciągające się z okien wagonika.

Ze szczytu można rozkoszować się zapierającą dech w piersi panoramą Beskidu Małego, krainy jezior i zalewów Beskidu Żywieckiego oraz przełomu rzeki Soły. Jednak Góra Żar to nie tylko świetny punkt widokowy, lecz także miejsce, gdzie każdy doskonale spędzi wolny czas.

Na szczycie Góry Żar znajduje się zbiornik wodny Elektrowni Szczytowo-Pompowej Porąbka-Żar. Sztuczne jezioro leży na wysokości 750 m n.p.m., zajmuje powierzchnię 14 ha i mieści około dwa mln metrów sześciennych wody. Jego położenie i rozmiary sprawiają, że jest jedyną w swoim rodzaju atrakcją dla turystów.

Szczyt góry jest również miejscem, gdzie każdy może się zrelaksować. Wypoczynek umilają wygodne leżaki, które znajdują się na górnej stacji kolejki. Odwiedzający Górę Żar mogą jednocześnie podziwiać piękne górskie widoki i zażywać kąpieli słonecznych.

Letnią porą ze szczytu można podziwiać podniebne akrobacje szybowców, za sterami siedzą piloci z Górskiej Szkoły Szybowcowe, znajdującej się obok dolnej stacji kolejki PKL. Sprzyjające prądy powietrza występujące w regionie przyczyniły się do rozwoju szybownictwa jeszcze przed II Wojną Światową. Specjalne warunki panujące na górze przyciągają również paralotniarzy. Każdy, kto chciałby podziwiać żywiecki krajobraz z lotu ptaka i przeżyć trudne do opisania doznania, może zapisać się na kursu paralotniowy.

Na północnym stoku powstał tor saneczkowy nazywany również górskim roller coasterem. Przejazd sankami na tle żywieckiego krajobrazu gwarantuje niezapomnianą zabawę i wiele emocji całej rodzinie.

Tuż obok dolnej stacji kolejki PKL milusińscy mogą spróbować swoich sił w parku linowy Trollandia. Do dyspozycji są trzy rodzaje tras o różnym stopniu trudności. Na śmiałków czekają m. in.: wielkie opony, dziurawy most, jeżdżące krzesło, ruchome beczki, zjazd na płachcie czy w drewnianym wiaderku.

Nieopodal parku znajduje się zjeżdżalnia pontonowa. Zjazd na pontonie to wspaniała zabawa nie tylko dla dzieci. Na najmłodszych, którym jeszcze mało rozrywki czeka plac zabaw. Przy dolnej stacji kolei linowo-terenowej dostępne są: huśtawki, zjeżdżalnie, tory przeszkód i piaskownica.

W sezonie letnim wybrane atrakcje są dostępne w niższych cenach w dwóch Super Pakietach Góry Żar. PKL nie zapomniały również o zniżkach dla rodzin, dla których przygotowały Pakiet rodzinny 2+1 lub Pakiet rodzinny 2+2 .

Osoby, które potrzebują większej dawki adrenaliny, mogą skorzystać z przejazdu jednymi z najlepszych w Polsce trasami downhillowymi. Miłośnicy kolarstwa górskiego mają do wyboru dwie trasy zjazdowe. Również dla nich PKL stworzyły korzystną ofertę. Karnet dzienny wraz z ubezpieczeniem NNW i OC kosztuje jedynie 65,00 zł.

Doskonałą alternatywą dla downhillu są hulajnogi zjazdowe nazywane monsterrollerami, które można wypożyczyć na górnej stacji kolejki. Turyści mogą zjechać na nich w dół, wybierając dowolną drogę na stoku.

Góra Żar jest jednym z niewielu miejsc gdzie, można aktywnie spędzić wolny czas i podziwiać piękne górskie widoki.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.06.2015, 13:56