Pobierz materiał i Publikuj za darmo

„Szczepienie przeciwko grypie to inwestycja w swoje zdrowie, która nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę, ale również minimalizuje ryzyko wystąpienia ciężkich powikłań po grypie, tj.: m.in. chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, przewlekłych chorób układu oddechowego” - tłumaczy prof. dr hab. n. med. Adam Antczak, pulmonolog kierownik Katedry Pulmonologii, Reumatologii i Immunologii Klinicznej, kierownik Kliniki Pulmonologii Ogólnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych.
„Należy pamiętać, że czas potrzebny na wykształcenie odporności to około 2-3 tygodnie, dlatego w tej chwili jest jeszcze dobry moment żeby się zaszczepić i zdążyć przed szczytem zachorwań na grypę, który przypada od stycznia do marca” - dodaje ekspert.
Komu przysługuje refundacja na szczepionkę przeciw grypie?
Od 1 września 2023 roku bezpłatnie przeciwko grypie można szczepić niemowlęta (po ukończeniu 6 miesiąca życia), starsze dzieci i młodzież (do lat 18), osoby po 65. roku życia i kobiety w ciąży. Dorośli po 18. r.ż., którzy nie ukończyli 65 lat i należą do grupy ryzyka (jeden z preparatów jest refundowany dla wszystkich), przysługuje refundacja w wysokości 50 proc.
W ostatnim sezonie grypa powróciła po prawie dwóch latach niskiego poziomu zakażeń. Sezon grypowy w Europie rozpoczął się w minionym sezonie wcześniej niż w czterech poprzednich: zapadalność na grypę w pierwszych 21 tygodniach znacznie przewyższyła tę zgłaszaną w tym samym okresie w poprzednich latach, a liczba przyjęć do szpitali z powodu grypy rosła od jesieni ubiegłego roku [1].
„W Polsce sezon epidemiczny grypy trwa zwykle od października do maja, a szczyt zachorowań przypada na okres między styczniem a marcem. Dlatego grudzień to dobry czas, aby się zaszczepić” - podkreśla profesor Antczak.
[1] Flu News Europe. Season overview [Przegląd sezonu grypowego w Europie]. Dostępny pod adresem: https://flunewseurope.org/SeasonOverview (dostęp 23 czerwca)
KONTAKT:
Magdalena Owoc
e-mail: grypa.biuroprasowe@expertpr.pl
tel. 607 404 138
Źródło informacji: Expert PR
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 11.12.2023, 13:50 |
Źródło informacji | Expert PR |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ