Pobierz materiał i Publikuj za darmo
1. Pieczarki faszerowane szpinakiem i fetą
Delikatne kapelusze pieczarek wypełnione mieszanką świeżego szpinaku, kremowej fety i czosnku to doskonała propozycja na ciepłą przekąskę. Aby je przygotować, wystarczy usunąć łodygi, nadziewać kapelusze farszem, a następnie zapiekać w piekarniku do zrumienienia. Są idealne jako samodzielna przekąska lub elegancki dodatek do głównego dania.
2. Smażone pieczarki z czosnkiem i pietruszką
Proste, a zarazem niezwykle smakowite - smażone pieczarki z dodatkiem aromatycznego czosnku i świeżej pietruszki. Wystarczy pokroić pieczarki na plastry, smażyć na złoty kolor, a na koniec dodać czosnek i pietruszkę. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przekąska podawana z kawałkami chrupiącego pieczywa.
3. Dip pieczarkowy
Kremowy dip pieczarkowy to doskonały dodatek do surowych warzyw, krakersów lub chipsów. Pieczarki należy pokroić, podsmażyć z cebulą, a następnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem serka śmietankowego i przypraw. Doskonały na imprezę jako szybki i zdrowy dip.
4. Pieczarki marynowane
Marynowane pieczarki to doskonała przekąska, która łączy w sobie słodycz, ostrość oraz wyrazisty smak pieczarek. Kapelusze pieczarek gotuje się w zalewie octowej z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku i cukru, a po ostygnięciu przechowuje w słoikach. Są doskonałe jako dodatek do zimnych platerów.
5. Minipizze na pieczarkach
Zamiast tradycyjnego ciasta, użyj kapeluszy pieczarek jako bazy dla minipizz. Na każdym kapeluszu umieść sos pomidorowy, posypkę z oregano, pokrojone w kostkę składniki wedle wyboru oraz starty ser. Zapiekaj w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi. To szybka i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, idealna na lekką kolację.
Te i inne przepisy na wyjątkowe dania z polskich warzyw można znaleźć na www.mocpolskichwarzyw.pl.
Pieczarki to niewątpliwie skarb polskiej kuchni, który zachwyca nie tylko smakiem, ale również korzyściami zdrowotnymi. Przekąski z pieczarek to świetny sposób, aby w prosty i smaczny sposób wzbogacić dietę o cenne składniki odżywcze. Wypróbuj te przepisy i odkryj na nowo uniwersalność i bogactwo smaku pieczarek.
Moc Polskich Warzyw
Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Zrzeszenie Producentów Papryki RP
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.03.2024, 11:15 |
Źródło informacji | Zrzeszenie Producentów Papryki RP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Fruktoza krzepi
Badania obalają mit fruktozy. 3/4 Polaków wie, że warzywa i owoce pomagają utrzymać poziom cukru we krwi - wynika z badania Kantar Polska. Wśród owoców o najlepszej percepcji dominują jabłka, borówki, truskawki, żurawina, malina i jagoda kamczacka. Wśród warzyw czosnek, kapusta, papryka, cebula, sałata, brokuły, kalafior, brukselka i fasolka szparagowa. Poznaliśmy je w listopadzie br. dzięki badaniom zleconym przez Core Team - forum współpracy polskich producentów.- 09.12.2024, 14:54
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Festiwal Filmowy Eurazja - druga edycja już wkrótce w stolicy
Festiwal Filmowy Eurazja powraca z drugą edycją, prezentującą zróżnicowany wybór filmów z Europy, Azji Centralnej i Bliskiego Wschodu. Tegoroczny festiwal odbędzie się w dniach 9-15 grudnia 2024 w samym centrum stolicy, oferując widzom nie tylko seanse filmowe, ale również spotkania z twórcami. Tym razem serce Festiwalu zabije w gmachu Pałacu Kultury i Nauki - Kinotece.- 06.12.2024, 13:26
- Kategoria: Ludzie i kultura
- Źródło: Biuro Prasowe Festiwalu Filmowego Eurazja
-
Image
Polak to praktyczny mikołaj – prezenty kupuje z wyprzedzeniem i na promocji, nigdy w Wigilię
W grudniu większość z nas zamienia się w mikołaja, który wręcza bliskim prezenty świąteczne. I choć jest wiele strategii ich zakupu, jedna jest Polakom szczególnie bliska. Co trzecia osoba planuje odwiedzić sklepy kilka tygodni wcześniej, a 48% stara się kupować prezenty w rozsądnej cenie. Niemal połowa wręczających podarunki korzysta z promocji i samodzielnie pakuje zakupione rzeczy – wynika z badania zleconego przez VeloBank. Zatem nadal większość z nas to Zieloni Mikołajowie, których cechuje rozsądne podejście. Widać też duże przywiązanie do tradycji. 95% osób rzadko lub nigdy nie kupuje prezentów w Wigilię.- 06.12.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: VeloBank