Newsletter

Zdrowie i styl życia

Moc Polskich Warzyw dla zdrowego serca

31.03.2023, 11:06aktualizacja: 31.03.2023, 11:21

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Adobe Stock
Adobe Stock
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów na świecie. Można skutecznie przeciwdziałać ich rozwojowi przez odpowiednie zmiany w stylu życia i diecie. W licznych badaniach wykazano, że dieta bogata w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze wspomaga zdrowie serca, podczas gdy wysokie spożycie cukrów prostych. przetworzonego mięsa i tłuszczów odzwierzęcych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.

Prawidłowej diecie sprzyja okres wiosenny i letni. Po okresie zimy, w którym królowały warzywa okopowe, na targowiskach i w sklepach pojawiają się pierwsze warzywa sezonowe. Są to nowalijki, czyli najbardziej wyczekiwane warzywa roku. W końcówce marca można już wypatrywać pierwszych krajowych rzodkiewek, chrupiących młodych marchewek czy pomidorów. Warzywa te uprawiane są pod osłonami ze względu na dużą zmienność pogody w tym okresie.

Nowalijki zawierają więcej wody w porównaniu do tych z późniejszych zbiorów. Nadaje im to przyjemny delikatny smak, ale nieco mniej intensywny niż warzywa zbierane w pełni sezonu. Ich krucha konsystencja zachęca do chrupania ich na surowo. Taką warzywną przekąskę, o ile nie została okraszona majonezem, dipem czy solą można jeść bez ograniczeń do syta. Warzywa są produktami niskoenergetycznymi, a jednocześnie zapewniającymi uczucie sytości przez zawartość błonnika. Pozwala to na skuteczną kontrolę masy ciała, która w nadmiarze jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Błonnik zaś ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Warzywa tak surowe, jak i w postaci gotowanej czy pieczonej - zup czy lecza, pomagają w normalizacji gospodarki węglowodanowej. Prawidłowy poziom glikemii sprzyja zaś utrzymaniu układu krwionośnego w dobrej kondycji.

Myśląc o prewencji chorób układu krążenia, warto w codziennej diecie uwzględnić pomidory. Dzięki nowoczesnym metodom uprawy możliwa jest produkcja bardzo smacznych odmian tych warzyw. Czasy, w których dostępne na przedwiośniu pomidory były wodniste i bez smaku minęły bezpowrotnie. Obecnie wyselekcjonowane odmiany zachwycają aromatem, delikatnością skórki a formy koktajlowe mają jeszcze więcej biologicznie aktywnych związków. Co niezwykle istotne w aspekcie zdrowia serca - pomidory są źródłem potasu. Ten składnik mineralny pozwala na lepszą kontrolę ciśnienia tętniczego tak ważnego w prewencji choroby wieńcowej. Ponadto zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru. Zwiększenie spożycia pomidorów i ich przetworów ma pozytywny wpływ na profil lipidowy we krwi, wartości ciśnienia i funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych.

Co ciekawe, zawartość likopenu jest wyższa w przetworach pomidorowych takich jak pasty, przeciery i koncentraty. Wynika to z procesu technologicznego, podczas którego zawarty w nasionach likopen uwalnia się do produktu.

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

KONTAKT:

Maciej Ogonowski

Brandmates

e-mail: maciej@brandmates.pl 

tel.: +48 608 680 562

Źródło informacji: Brandmates

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 31.03.2023, 11:06
Źródło informacji Brandmates
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ