Zdrowie i styl życia

MZ: CSIOZ - 1 miesiąc e-recepty (komunikat)

01.02.2019, 15:04aktualizacja: 01.02.2019, 15:04

- MZ informuje:

1 stycznia 2019 roku w całej Polsce wdrożono system e-recepty w aptekach i punktach aptecznych. Po pierwszym miesiącu 99% aptek i punktów aptecznych w Polsce jest już podłączonych do platformy e-zdrowie (P1) i może realizować e-recepty. W praktyce oznacza to, że od tego czasu niemal każda zrealizowana recepta, zarówno elektroniczna, jak też papierowa, jest rejestrowana w systemie i udostępniana pacjentowi – po zalogowaniu – na jego osobistym Internetowym Koncie Pacjenta (IKP) na portalu pacjent.gov.pl.

Do 31 stycznia 2019 roku wpłynęło blisko 190 000 e-recept, z czego aż 2/3 z województwa mazowieckiego. Równocześnie rozpoczęło się stopniowe włączanie placówek leczniczych do platformy e-zdrowie (P1) tak, aby lekarze mogli wystawiać e-recepty. Ostateczny termin na wdrożenie e-recepty upływa 31 grudnia 2019 roku.

Obecnie już 102 placówki lecznicze z 73 miast w Polsce wystawiają pacjentom elektroniczne recepty i liczba ta każdego dnia rośnie, gdyż do systemu e-zdrowie (P1) podłączane są sukcesywnie kolejne podmioty.

"Cel na rok 2019 to włączenie wszystkich gabinetów, przychodni, szpitali i izb przyjęć, czyli miejsc, gdzie będą wystawiane e-recepty do systemu e-zdrowie (P1) tak, aby wszyscy lekarze mogli wystawiać swoim pacjentom elektroniczne recepty. Wierzę, że ten cel zrealizujemy, gdyż środowisko medyczne w Polsce jest otwarte na wdrażanie nowych rozwiązań. Naszą rolą jest zadbanie o to, aby korzyści z nich płynące były widoczne dla pacjentów, lekarzy, farmaceutów i innych przedstawicieli zawodów medycznych" – mówi Janusz Cieszyński, wiceminister zdrowia odpowiedzialny za informatyzację.

Recepty elektroniczne otrzymało dotychczas ponad 32 000 pacjentów. Już dziś pacjenci mogą monitorować, którzy lekarze oraz które placówki wystawiają e-recepty – informacja o nich pojawia się sukcesywnie na stronie mapa.pacjent.gov.pl. Placówka lecznicza i lekarz może wystawiać elektroniczne recepty, gdy tylko dopełni formalności związanych z podłączeniem oprogramowania gabinetowego do systemu e-zdrowie (P1).

Resort zdrowia strategię wdrażania e-recepty oparł na doświadczeniach innych krajów, które pokazują, że duże projekty informatyczne w ochronie zdrowia należy realizować etapami. Dlatego głównym zadaniem w 2018 r. było zbudowanie sieci akceptacji do realizacji e-recept. W praktyce chodziło o to, aby zapewnić że każdy pacjent wychodzący od lekarza z e-receptą ma 100% gwarancję iż zrealizuje ją w dowolnej aptece w Polsce. To zadanie zostało wykonane dzięki partnerskiej współpracy ze środowiskiem farmaceutycznym.

Janusz Cieszyński, wiceszef resortu zdrowia poinformował również, że Ministerstwo Zdrowia udzieli wsparcia środowisku farmaceutycznemu i medycznemu, i do kwietnia br. udostępni darmowe narzędzie, za pośrednictwem którego będzie można realizować recepty i wysyłać do systemu e-zdrowie Dokumenty Realizacji Recepty (DRR).

"Aplikacja, nad którą pracujemy będzie łatwa i intuicyjna w obsłudze oraz dostępna dla wszystkich przedstawicieli środowiska medycznego i farmaceutycznego bez jakichkolwiek opłat. Aby pomóc w wypełnianiu nowego obowiązku przygotujemy również filmy instruktażowe, w których krok po kroku pokażemy, jak z niej" – zapewnia Janusz Cieszyński, wiceminister zdrowia w MZ.

Pełny komunikat wraz z danymi statystycznymi załączniku.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ sno/ mark/

Data publikacji 01.02.2019, 15:04