Newsletter

Zdrowie i styl życia

Największym ograniczeniem konsumpcji owoców i warzyw jest postrzeganie ich jako dodatek

16.10.2020, 09:00aktualizacja: 19.10.2020, 08:56

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (1)
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (1)
Warzywa i owoce powinny stanowić połowę, tego co jemy. Jak pokazują „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” uważamy je za zdrowe, ale nie preferujemy na naszych talerzach. Większość Polaków nie wie, że powinniśmy jeść ich znacznie więcej i nie wie ile powinno się ich spożywać w ramach posiłku. Brak powszechnej świadomości znaczenia owoców i warzyw to kluczowe wyzwanie sektora. Liderzy kilkunastu organizacji branżowych współpracują by zmienić tę sytuację.

98% dorosłych Polaków wie, że warto jeść warzywa i owoce, zna ich zalety i postrzega jako zdrowe. Jednak tylko co szósty przekłada te percepcje „na talerz” i spożywa je w odpowiedniej ilość. 3/4 nie wie, ile warzyw i owoców powinno się jeść. Połowa Polaków je owoców i warzyw bardzo mało. Duża część nie je ich codziennie, a tym bardziej nie towarzyszą one każdemu posiłkowi. Pokutuje też przekonanie, że przygotowanie warzyw i owoców jest trudne i czasochłonne. To wyniki badań realizowanych w 2020 roku przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Warzyw i Owoców.

„Koszyk warzyw i owoców to nasze dobro narodowe, które na świecie jest postrzegane jako naturalne, zdrowe, o wyjątkowych walorach zdrowotnych i smakowych. O tym często my sami Polacy zapominamy. Dzięki współpracy wszystkich organizacji, wiedzy i wymianie doświadczeń, pojawia się ogromna szansa by promować nasze polskie owoce i warzywa. Musimy przekazać każdemu, że warzywa powinny zajmować co najmniej połowę talerza, a na deser trzeba jeść owoce. I to się dzieje” - mówi Paulina Kopeć, Unia Owocowa.

Liderzy branżowych organizacji producentów i przetwórców uznali, że budowanie świadomości podstawowej roli warzyw i owoców jest zadaniem całego sektora. Szczególną odpowiedzialność w tej kwestii biorą na siebie projekty realizowane w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Dzień Owoców i Warzyw jest okazją spotkania przedstawicieli organizacji producenckich i jednostek naukowych. Uznali oni, że upowszechnienie talerza pełnego warzyw i owoców oraz integracja wokół tej idei całego środowiska, to najważniejsze dziś zadanie organizacji branżowych.

W podejmowanych działaniach plantatorom sprzyjają trendy. Na całym świecie rośnie konsumpcja, a 2021 ustanowiono Światowym Rokiem Owoców i Warzyw.

Projekt „Połowa Sukcesu – promocja spożycia owoców i warzyw oraz ich przetworów” realizowany jest przez agencję strategiczną INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Za opracowanie systemu identyfikacji wizualnej odpowiada agencja brandingowa Studio Otwarte. Zadania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej opinii na kanale Czas na polskie

Prezentacja SIW na stronie polowasukcesu.pl

#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 16.10.2020, 09:00
Źródło informacji Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP content” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ