Pobierz materiał i Publikuj za darmo

98% dorosłych Polaków wie, że warto jeść warzywa i owoce, zna ich zalety i postrzega jako zdrowe. Jednak tylko co szósty przekłada te percepcje „na talerz” i spożywa je w odpowiedniej ilość. 3/4 nie wie, ile warzyw i owoców powinno się jeść. Połowa Polaków je owoców i warzyw bardzo mało. Duża część nie je ich codziennie, a tym bardziej nie towarzyszą one każdemu posiłkowi. Pokutuje też przekonanie, że przygotowanie warzyw i owoców jest trudne i czasochłonne. To wyniki badań realizowanych w 2020 roku przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Warzyw i Owoców.
„Koszyk warzyw i owoców to nasze dobro narodowe, które na świecie jest postrzegane jako naturalne, zdrowe, o wyjątkowych walorach zdrowotnych i smakowych. O tym często my sami Polacy zapominamy. Dzięki współpracy wszystkich organizacji, wiedzy i wymianie doświadczeń, pojawia się ogromna szansa by promować nasze polskie owoce i warzywa. Musimy przekazać każdemu, że warzywa powinny zajmować co najmniej połowę talerza, a na deser trzeba jeść owoce. I to się dzieje” - mówi Paulina Kopeć, Unia Owocowa.
Liderzy branżowych organizacji producentów i przetwórców uznali, że budowanie świadomości podstawowej roli warzyw i owoców jest zadaniem całego sektora. Szczególną odpowiedzialność w tej kwestii biorą na siebie projekty realizowane w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Dzień Owoców i Warzyw jest okazją spotkania przedstawicieli organizacji producenckich i jednostek naukowych. Uznali oni, że upowszechnienie talerza pełnego warzyw i owoców oraz integracja wokół tej idei całego środowiska, to najważniejsze dziś zadanie organizacji branżowych.
W podejmowanych działaniach plantatorom sprzyjają trendy. Na całym świecie rośnie konsumpcja, a 2021 ustanowiono Światowym Rokiem Owoców i Warzyw.
Projekt „Połowa Sukcesu – promocja spożycia owoców i warzyw oraz ich przetworów” realizowany jest przez agencję strategiczną INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Za opracowanie systemu identyfikacji wizualnej odpowiada agencja brandingowa Studio Otwarte. Zadania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej opinii na kanale Czas na polskie
Prezentacja SIW na stronie polowasukcesu.pl
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.10.2020, 09:00 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Jedna osoba nie da rady, by pomóc komuś w kryzysie psychicznym PAP
Kiedy pojawią się zaburzenia psychiczne, oczywistym jest, że trzeba skorzystać z pomocy specjalisty - psychiatry i psychologa. Ale do wyzdrowienia potrzebna jest większa grupa ludzi. Mówiła o tym Katarzyna Szczerbowska, rzeczniczka Biura ds. Pilotażu Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego, która ma w swojej dokumentacji medycznej jedno z zaburzeń opatrzonych literą „F”.- 30.11.2023, 16:15
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Serwis Zdrowie
-
Image
Rusza druga edycja konkursu o Grant Onkologiczny Servier - CARE
Polskie Towarzystwo Onkologiczne ogłosiło konkurs o grant naukowo-badawczy, realizowany we współpracy z firmą Servier Polska pod auspicjami Warsaw Health Innovation Hub. Grant Onkologiczny Servier - CARE, którego wartość w tym roku wynosi 175000 zł, zostanie przekazany na realizację projektu lub projektów, których celem będzie poprawa wyników w zakresie diagnostyki i terapii chorych z nowotworami układu pokarmowego: raka żołądka, raka trzustki, raka dróg żółciowych oraz raka jelita grubego.- 29.11.2023, 11:59
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Servier Polska
-
Image
Jak skutecznie zapobiec cukrzycy typu 2? Jest na to dobry sposób PAP
Można by było zapobiec zdecydowanej większości przypadków cukrzycy typu 2 – teraz to jedna z najczęstszych chorób polskiego społeczeństwa. Sposoby zna chyba każdy: właściwe odżywianie, ruch i prawidłowa masa ciała. Dla wielu może być motywujący fakt, że nie chodzi wcale o jakieś drakońskie diety czy wysiłek wyciskający siódme poty.- 28.11.2023, 12:05
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Serwis Zdrowie