Zdrowie i styl życia

Pierwsze dawki szczepionki ShanIPV(TM) przeciwko poliomyelitis będą wkrótce dostępne dla niemowląt w Indiach

11.12.2015, 13:46aktualizacja: 11.12.2015, 13:46

Sanofi - logo
Dziś obchodzony jest Ogólnopolski Dzień Szczepień, którego jednym z partnerów jest Sanofi Pasteur. Wydarzenie podkreśla znaczenie szczepień dla przeciwdziałania i zwalczania chorób. Niektóre kraje świata są jednak wciąż narażone na poważne schorzenia takie jak polio. Sanofi Pasteur i jej partner - Shantha Biotechnics stawiają kolejny krok ku całkowitemu uwolnieniu świata od choroby zakaźnej Heinego Medina.

Pierwsza partia ShanIPV(TM), nowych inaktywowanych szczepionek Sanofi Pasteur przeciwko poliomyelitis do wstrzykiwań (IPV), wyprodukowanych przez powiązaną z nią firmę - Shantha Biotechnics, będzie dostępna w Indiach w ciągu kilku najbliższych dni. Pierwsze dawki zostaną udostępnione w celu podania pierwszej dozy IPV w ramach wprowadzania jej do programu szczepień dla wszystkich niemowląt.

Indie oficjalnie włączają IPV do narodowego programu szczepień, aby uzupełnić działanie doustnej szczepionki przeciwko polio (OPV). Dzięki temu ponad 20 milionów noworodków rocznie będzie mogło odnieść korzyści z IPV. Jest to zasadniczy krok w stronę życia bez polio.

"Włączając IPV do swego programu szczepień, Indie sprawiają, że świat jest znacznie bliżej uwolnienia się od polio - powiedział Olivier Charmeil, prezes i dyrektor generalny firmy Sanofi Pasteur. - Jako firma od wielu lat obecna w Indiach jesteśmy dumni, że szczepionki produkowane zarówno przez Sanofi Pasteur, jak i Shantha zostaną wykorzystane w tej ważnej inicjatywie zmierzającej do uwolnienia świata od polio. Od wielu lat prowadziliśmy partnerską współpracę z rządem Indii z myślą o tym dniu".

Sanofi Pasteur, wiodący dostawca zarówno OPV, jak i IPV, od ponad 20 lat jest partnerem Globalnej Inicjatywy na Rzecz Eradykacji Polio. Gdy uda się uwolnić świat od tej choroby, zgodnie z zaleceniem WHO z 2012 r., IPV będzie jedyną szczepionką gwarantującą, że choroba nigdy nie wróci.

KONTAKT:

Sanofi Pasteur z mediami w Polsce