Zdrowie i styl życia

Priorytety w Ochronie Zdrowia - już w najbliższą środę 25 stycznia

23.01.2023, 08:00aktualizacja: 23.01.2023, 10:05

Termedia (1)

Jak co roku, od 10 lat, na Zamku Królewskim, odbędzie się prestiżowa konferencja medyczna poświęcona omówieniu dokonań minionego roku w branży oraz wskazaniu kierunków na najbliższą przyszłość. Do udziału w konferencji zaproszono autorytety z wybranych dziedzin medycznych, decydentów kształtujących system opieki zdrowotnej, przedstawicieli globalnych firm farmaceutycznych oraz organizacji pacjenckich. Dyskusja będzie się toczyć m.in. nad wyzwaniami zdrowotnymi i makroekonomicznymi, oczekiwaniami pacjentów, biznesu oraz środowiska lekarskiego względem możliwości państwa, zdrowiem publicznym w dobie pandemii czy roli sektora prywatnego.

W programie „Priorytetów w Ochronie Zdrowia 2023” zaplanowano sesje:

• Sesja inauguracyjna: wyzwania i priorytety na rok 2023
  • Nowotwory ginekologiczne kobiet
  • Powrót wielkiej interny w ocenie Ministerstwa Zdrowia
  • Choroba Parkinsona - program pilotażowy
  • Dlaczego prawidłowa realizacja szczepień powinna być priorytetem dla Polski
  • Nowe szanse terapeutyczne dla pacjentów z chorobami rzadkimi
  • Digitalizacja - na ile przełomowe innowacje technologiczne pomogą rozwinąć obecne problemy ochrony zdrowia?
  • Wielodyscyplinarność leczenia chorób autoimmunologicznych i onkologicznych układu pokarmowego. Nowy wymiar leczenia
  • Innowacyjne leczenie raka piersi
  • Dostęp do leków w kontekście obecnego spiętrzenia problemów zdrowotnych
  • Narodowy program bezpłatnych szczepień przeciwko HPV – wyzwania na rok 2023
  • Choroby rzadkie – stan obecny, wyzwania i perspektywy oczami pacjentów, ekspertów i decydentów. Priorytety w obszarze onkologii na rok 2023
  • Dokąd zmierzasz neurologio? Niezaspokojone potrzeby pacjentów i klinicystów
  • Wczesne interwencje w onkologii – realizacja ambitnych celów
  • Choroby autoimmunologiczne – dlaczego potrzebujemy opieki personalizowanej?

Do poszczególnych paneli zostali zaproszeni: minister i wiceministrowie zdrowia, konsultanci krajowi, prezesi towarzystw, szefowie organizacji medycznych, posłowie oraz uznani eksperci.

Po konferencji odbędzie się uroczysta gala, prowadzonego od 22 lat, konkursu „Sukces Roku w Ochronie Zdrowia - Liderzy Medycyny”.

Zarówno Priorytety, jak i Gala prowadzone będą w formie stacjonarnej oraz online z transmisją na stronie www.termedia.pl.

Po raz drugi konferencja „Priorytety w Ochronie Zdrowia” będzie miała swój ciąg dalszy. Dzień po głównym wydarzeniu - 26 stycznia - organizatorzy zapraszają na debaty systemowe w ramach „Post Scriptum - Priorytety w Ochronie Zdrowia 2023”.

KONTAKT:

Karolina Gawarzewska