Pobierz materiał i Publikuj za darmo
„Piramidę Żywności i Żywienia ludzie postrzegają przez pryzmat szkoły, pamiętają, że uczyli się o niej. Wiedzą, że piramida ewoluuje, ale generalnie jest dla ludzi tajemnicza. Działa deprymująco, ponieważ wydaje się prosta w interpretacji, a taka nie jest. Wadą jest to co wydaje się jej siłą, czyli kształt. Piramida zaczyna się od tego co powinniśmy ograniczać. Warzywa i owoce są na jej dole, co ludzie generalnie odczytują jako +podstawa żywienia+. Mają jednak kłopot z przełożeniem takiego postrzegania na życie codzienne. Reasumując: piramida jest mądra, ale nie jest użyteczna” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar, firmy realizującej „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”.
„Badania pokazały słabości dotychczasowego sposobu prezentacji zaleceń żywieniowych. Na tle Piramidy, talerz jest prosty i praktyczny. Każdy Polak ma go w ręce 2-3 razy dziennie. Oto mamy symbol, który Polacy widzą 100 mln razy dziennie. Chcemy, by talerz stał się dominującym elementem graficzno-symbolicznym w komunikacji oferty sektora” - mówi Witold Boguta, prezes KZGPOiW.
„Talerz jest dobrym narzędziem, by promować rekomendowany udział warzyw. Podczas samego tylko obiadu na talerzu widzi je codziennie 84% Polaków. Owoce jednak, my Polacy, do głównych posiłków jadamy rzadko. Do obiadu robi to 12% konsumentów, do kolacji 8%, do śniadania 5%. Dlatego owoce musimy pokazywać obok talerza. Będziemy je postrzegać jako część modelowego posiłku albo przekąska, podwieczorek czy drugie śniadanie. Podsumowując: nie można udawać, że owoce wrysowane w +talerze żywieniowe+ zostaną zauważone. Takie podejście nie poprawi poziomu ich konsumpcji i za jakiś czas podważy praktyczność talerza. Dodanie owoców tuż przy talerzu, ułatwi prezentacje takich ofert jak: jedno jabłko codziennie, filiżanka owoców jagodowych codziennie czy szklanka soku codziennie” - mówi Maciej Dolata z INSPIRE smarter branding.
„Będziemy przechodzić na talerz. Fajnie będzie się +sprzedawał+. My trafiamy z naszymi działaniami do najmłodszych, więc łatwiej będzie nam tłumaczyć, na podstawie takiego kolorowego talerza, ile ma być warzyw i owoców. Łatwiej niż tłumaczenie im ile to jest porcji, że ich garść jest inna niż moja garść itp. - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
„Talerz* jest kluczem do wzrostu konsumpcji. Już dziś mówimy o drodze +z pola na talerz+, pokazujemy przepisy, promujemy wskaźnik +Wczoraj na talerzu+. Dzięki niemu wiemy, że tylko co szósty Polak je warzyw i owoców tyle ile zalecają dietetycy. To nas motywuje do działania” – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Proste sposoby na zdrowy posiłek powstały z ramach projektu „Połowa Sukcesu” realizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej opinii na kanale Czas na polskie
Prezentacja SIW na stronie polowasukcesu.pl
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 16.10.2020, 13:00 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Humane Society International: badania potwierdzają, że fermy futrzarskie stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi
Naukowcy ostrzegają o poważnym zagrożeniu dla zdrowia publicznego wynikającym z handlu futrami, ponieważ u zwierząt na fermach futrzarskich, w ramach badania przeprowadzonego w Chinach, zidentyfikowano aż 39 wirusów zaklasyfikowanych jako „potencjalnie wysokiego ryzyka”.- 03.10.2024, 10:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Humane Society International (HSI) Europe
-
Image
„Takiej kawy jak w Polsce nie ma w żadnym kraju”. Jak Polacy piją kawę?
- 27.09.2024, 11:12
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Przyjaciele Kawy
-
Dobrostan w miejscu pracy i poza nią tematem II edycji konferencji Wellbeing Summit PAP
Podążanie za człowiekiem i jego potrzebami to nadrzędny cel firmowych strategii wellbeing. Aktualnym rozwiązaniom wspierającym tworzenie dobrostanu w firmie i w życiu będzie poświęcona tegoroczna, druga edycja konferencji eksperckiej Wellbeing Summit. Udział online w konferencji organizowanej przez Benefit Systems jest otwarty i bezpłatny dla wszystkich chętnych - wystarczy zarejestrować się za pomocą linku: https://benefitsystems.pl/wellbeing-summit/.- 26.09.2024, 15:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom