Zdrowie i styl życia

VACCINE FORUM

19.10.2021, 09:05aktualizacja: 19.10.2021, 09:09

Kongres odbędzie się 22 października 2021 r. w Centrum Nauki Kopernik.

Kongres VACCINE FORUM to pierwsza edycja wydarzenia, w całości dedykowanego tematyce szczepień ochronnych, mający na celu zmianę świadomości oraz budowanie pozytywnej komunikacji w obszarze szczepień. Pierwsza edycja kongresu VACCINE FORUM odbędzie się pod honorowym patronatem Ministra Zdrowia. Podczas jednego dnia kongresu, w gronie wybitnych ekspertów oraz nowoczesnej formule chcemy zastanowić się nad budowaniem zaufania do szczepień ochronnych, w jaki sposób komunikować ważność szczepień w oparciu o sprawdzone wyniki badań naukowych. Do dyskusji zapraszamy wszystkich, od których zależy budowanie polityki zdrowotnej, programów szczepień ochronnych oraz komunikowanie w przestrzeni publicznej pozytywnego przekazu dot. szczepień.

W nowej ciekawej formule chcemy mówić o tym:

- jak stworzyć przestrzeń do budowania zaufania do szczepień?

- jak komunikować wiedzę nt. szczepień ochronnych?

- jak budować mądrą, skuteczną i przyjazną dla pacjenta politykę pro-szczepienną?

Udział w kongresie potwierdzili m.in.:

- prof. Adam Antczak, kierownik Kliniki Pulmonologii Ogólnej i Onkologicznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi,

- prof. dr hab. Krystyna Bieńkowska-Szewczyk, kierownik Zakładu Biologii Molekularnej Wirusów Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii, Uniwersytet Gdański i Gdański Uniwersytet Medyczny,

- Anna Goławska, podsekretarz stanu, Ministerstwo Zdrowia,

- prof. Teresa Jackowska, konsultant krajowy ds. pediatrii, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego,

- dr n. med. Zbigniew J. Król, zastępca dyrektora ds. klinicznych i naukowych, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA,

- Tomasz Latos, przewodniczący Sejmowej Komisji Zdrowia,

- prof. dr hab. Paweł Łuków, Zakład Etyki, Wydział Filozofii, Uniwersytet Warszawski,

- prof. dr hab. n. med. Magdalena Marczyńska, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, członek Rady Medycznej przy Premierze,

- prof. Aneta Nitsch-Osuch, konsultant wojewódzki ds. epidemiologii,

- Sibilia Quilici, dyrektor wykonawczy, Vaccines Europe,

- dr hab. Michał Rusinek, prof. UJ, Wydział Polonistyki, Uniwersytet Jagielloński,

- dr hab. n. med. Piotr Rzymski, Zakład Medycyny Środowiskowej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu,

- dr n. hum. Tomasz Sobierajski, socjolog, wakcynolog społeczny, Uniwersytet Warszawski,

- Aleksandra Stanisławska, Crazy Nauka,

- Anna Zimny- Zając, redaktor naczelna Medonet,

- Piotr Żakowiecki, starszy analityk ds. zdrowotnych, Polityka INSIGHT.

Konkurs VACC Award

W ramach pierwszej edycji kongresu VACCINE FORUM zostanie przeprowadzony konkurs VACC Award w poniższych kategoriach:

- Instytucja Publiczna /Organizacja Społeczna,

- Firma,

- Dziennikarz / Twórca nowych mediów.

Rozstrzygnięcie konkursu VACC Award odbędzie się na zakończenie kongresu.

Głównym celem organizacji konkursu jest wyróżnienie instytucji oraz organizacji, które promują działalność profilaktyczną, firm, przyjaznych szczepieniom swoich pracowników w miejscu pracy oraz osób, przekazujących wiarygodne i merytoryczne treści nt. szczepień ochronnych.

KONTAKT:

Katarzyna Wolska

Koordynator projektów ds. promocji zdrowia

e-mail: katarzyna.wolska@ioz.org.pl

www.szczepienia-ioz.pl