Zdrowie i styl życia

W 2023 r. odnaleziono blisko 1,5 tys. „bliźniaków genetycznych”

17.01.2024, 15:00aktualizacja: 17.01.2024, 15:30

PAP - grafika
Zakrojona na szeroką skalę akcja poszukiwania dawców szpiku zakończyła się w minionym roku dla 1438 pacjentów przeszczepem. W bazie potencjalnych dawców pojawiło się 82 tys. nowych - wynika z podsumowania Fundacji DKMS. W sumie baza fundacji liczy ponad 1,9 mln osób.

Ponad połowa nowych dawców (47 tys.) dołączyła do bazy fundacji dzięki przeprowadzanym przez fundację akcjom rejestracji, a reszta (35 tys.) zrobiła to online, zamawiając pakiet do domu za pośrednictwem strony (https://www.dkms.pl/zarejestruj-sie-teraz).

Zdaniem przedstawicieli to był rok akcji, ale nie tylko. Co ważniejsze, był to też rok „drugich szans na życie, które 1438 faktycznych dawców szpiku z bazy Fundacji DKMS podarowało >>bliźniakom genetycznym<<”. 43 z nich oddało swój szpik po raz kolejny.

„Szpik i krwiotwórcze komórki macierzyste od dawców z Fundacji DKMS najczęściej trafiały do pacjentów z Polski, USA i Niemiec, a także Francji, Włoch i Wielkiej Brytanii. Ale dawcy z Polski dali szansę na życie również >>bliźniakom genetycznym<< z odległych zakątków świata, takich jak Kazachstan (2 pobrania komórek macierzystych), RPA (2 pobrania), Chile (2 pobrania), Indie (6 pobrań), Urugwaj (1 pobranie) czy Wyspa Reunion (1 pobranie)” - wyliczyła fundacja.

Impulsem do działania dla wielu osób, jak przekonuje fundacja, mogło być nie tylko jej aktywne działanie w mediach społecznościowych, ale też rozpoczęta w 2023 roku kampania społeczna pt. „W Tobie nadzieja na dopasowanie”

O co w tym wszystkim chodzi?

Każdy z nas dla oczekujących na przeszczep szpiku pacjentów hematoonkologiczny może mieć zapisaną pomoc w swoich genach. Jeśli zarejestruje się do bazy, to w ciągu 10 lat może otrzymać „ten telefon”, czyli wiadomość, że może swojemu bliźniakowi genetycznemu oddać swój szpik. W zeszłym roku telefon taki zadzwonił u 9,5 tys. osób.

„Warto podkreślić, że nie każdy telefon kończy się pobraniem. To, czy do niego dojdzie, zależy m.in. od stanu zdrowia dawcy, które jest szczegółowo sprawdzane przed donacją, a także kondycji pacjenta i planu leczenia - a ten w każdym momencie może ulec zmianie” - przekazała Fundacja DKMS.

Misją Fundacji DKMS jest znalezienie dawcy dla każdego pacjenta na świecie potrzebującego przeszczepienia krwiotwórczych komórek macierzystych. Fundacja działa w Polsce od 2008 roku jako Ośrodek Dawców Szpiku (największy w Polsce). Zarejestrowanych jest w nim ponad 1 900 000 dawców, spośród których 12 500 (grudzień 2023) oddało swoje krwiotwórcze komórki macierzyste lub szpik pacjentom zarówno w Polsce, jak i na świecie, dając im tym samym drugą szansę na życie.

Źródło:

Informacja prasowa Fundacji DKMS