Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Porodówka w Piasecznie zawsze była kameralna, a teraz dodatkowo zyskała na wygodzie i funkcjonalności. W tej chwili blok porodowy to jeden wspólny kompleks z trzema salami porodowymi, salą przedporodową, salą do cięć cesarskich i do obserwacji po cięciu. Dzięki temu w razie konieczności cesarskie cięcie można przeprowadzić znacznie szybciej i sprawniej. Pierwsze dziecko w nowej sali przyszło na świat 27 października. Chłopczyk i jego mama czują się dobrze.
"Przy wyposażaniu sal porodowych i całego oddziału priorytetem było bezpieczeństwo. Dlatego u każdej rodzącej prowadzony jest ciągły monitoring zapisów KTG, a we wszystkich salach porodowych znajdują się stanowiska do resuscytacji noworodka" - powiedziała Beata Matyj, położna z EMC Szpitala św. Anny.
Rodzące mamy mogą wybierać spośród szerokiego wachlarza form opieki okołoporodowej oraz aktywnych metod rodzenia przy użyciu taśm, drabinek, piłek i worków sako. Pacjentki, które chcą zmniejszyć poziom stresu, mogą w trakcie porodu sięgnąć po kąpiel relaksacyjną.
Po narodzinach dzieci przebywają z mamami na oddziale wyposażonym w specjalistyczny sprzęt dla noworodków, m.in: 5 stanowisk do resuscytacji z respiratorem oraz system n-CEPAP do nieinwazyjnego wspomagania oddechu.
Sale pobytowe dla mam i dzieci są teraz tylko 2 osobowe - kameralne, z indywidualnymi stanowiskami do przewijania i pielęgnacji noworodka i wygodnymi łóżkami. Szpital wprowadził również możliwość odpłatnego pobytu w sali premium, w której nawet najbardziej wymagająca pacjentka poczuje się jak w domu. W tej sali na mama może swojego maluszka ułożyć w kołysce.
Każdego roku na świat w piaseczyńskim szpitalu przychodzi ponad 1 300 dzieci.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 13.11.2017, 10:43 |
Źródło informacji | EMC Szpitale |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Których owoców Polacy chcą jeść więcej?
Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców. Wg. Kantar Polska 65% konsumentów, czyli 21 mln osób, zamierza w nadchodzącym sezonie jeść więcej polskich owoców i warzyw. Rekordowe 10 mln Polaków chce kupować więcej truskawek (30%), podobnie jabłek (29%). Porównując wyniki sprzed roku, najbardziej wzrosła ilość deklaracji zakupu borówek (54%), truskawek (34%), malin (18,4%) i polskich jabłek (18%). To dobre informacje dla plantatorów i sadowników. Patrząc na sezon od strony popytowej, chęci nie powinno zabraknąć.- 08.05.2025, 10:31
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ