CWA S.A. przejmuje pakiet kontrolny (51%) udziałów spółki technologicznej FINTECH Prosta Giełda sp. z o.o.

17.12.2019, 10:39aktualizacja: 17.12.2019, 10:39

CWA S.A. - logo (1)
CWA S.A. (spółka notowana na Newconnect), nabywając pakiet kontrolny w Prosta Giełda sp. z o.o., rozszerza dotychczasowy obszar działalności o usługi z zakresu fintech.

Warszawa, 17 grudnia 2019 r. - Platforma Prosta Giełda umożliwia zawieranie umów związanych z pierwotnym i wtórnym obrotem e-udziałami nieruchomości. Dla właścicieli nieruchomości to możliwość szybkiego pozyskania finansowania z posiadanej nieruchomości. Dla inwestorów platforma to szansa na inwestycję w konkretną nieruchomość, nawet niewielkich kwot. Prosta Giełda opracowała innowacyjny model oparty na konkretnej nieruchomości z możliwością wyjścia inwestora z inwestycji oraz pobierania od właściciela „czynszu najemnego”.

Planowane na 20 stycznia 2020 r. komercyjne uruchomienie platformy prostagielda.pl stawia przed CWA wiele wyzwań w tym aktywne poszukiwanie nieruchomości, których właściciele zainteresowani byliby udziałem w tym projekcie.

Platforma, jakiej nie było

W ostatnich latach rośnie popularność inwestowania w nieruchomości, zwłaszcza w najem zwrotny oraz nieruchomości komercyjne. Dostęp do tego typu inwestycji jest jednak mocno ograniczony dla osób posiadających niewielkie fundusze na inwestycje. Rozwiązaniem tego problemu jest Prosta Giełda - pierwsza w Polsce platforma obsługująca inwestowanie w nieruchomości już niewielkich kwot. Działa na zasadach zbliżonych do tych obowiązujących na giełdach papierów wartościowych. Właściciele nieruchomości mogą dotrzeć do inwestorów, których budżety inwestycyjne sięgają 20-50000 zł. Potencjał dziesiątek czy nawet setek tysięcy inwestorów może zapewnić kapitał do refinansowania nieruchomości. Platforma otwiera przed osobami fizycznymi rynek inwestycji w nieruchomości komercyjne, dając jednocześnie możliwość szybkiego refinansowania nieruchomości ich właścicielom.

Aby skorzystać z platformy wystarczy się zarejestrować. Inwestorzy w pierwszej kolejności będą mogli zawrzeć umowy z właścicielami wyselekcjonowanych przez Prostą Giełdę nieruchomości komercyjnych.

Bezpieczne i zyskowne inwestowanie

„Każda inwestycja jest obarczona pewnym ryzykiem, a każdy inwestor przed ulokowaniem swojego kapitału powinien odpowiedzieć sobie na pytanie, czy godzi się na ryzyko utraty ulokowanych środków finansowych - mówi Mirosław Januszewski. - Opracowując model funkcjonowania platformy czerpaliśmy z doświadczeń, tych pozytywnych i negatywnych, innych alternatywnych platform fintechowych. Naszym głównym celem było maksymalne zminimalizowanie ryzyka dla osób decydujących się zawrzeć umowę zabezpieczoną na konkretnym, fizycznym bycie, a nie wirtualnym tworze.

Akademia inwestowania

Zainteresowani inwestowaniem mogą skorzystać z symulatora działającego już od listopada br., gdzie każdy użytkownik otrzymuje wirtualne 40000, aby mógł zweryfikować mechanizmy działające na Prostej Giełdzie. Do 15 stycznia 2020 r. trwa zabawa, w której co dwa tygodnie wyłanianych jest dwóch najlepszych i najaktywniejszych użytkowników. „Ta akademia to test platformy przed produkcyjnym uruchomieniem, ale również edukacja inwestorów, bo nie ma 100% pewnych inwestycji i chcemy o tym jasno komunikować użytkownikom platformy” - mówi Mirosław Januszewski

Symulator dostępny jest na stronie prostagielda.pl.

Duże zainteresowanie użytkowników to również duże wyzwania dla operatora platformy

„Czeka nas bardzo intensywny okres. Zgodnie z założeniami liczba użytkowników platformy do końca 1Q 2020 wyniesie 2000 użytkowników, a do końca 2020 celujemy w 15000 użytkowników, co przy planowanym do wdrożenia modelu biznesowym opartym o opłaty abonamentowe wiąże się ze sporym wyzwaniem logistycznym” - mówi Mirosław Januszewski.

CWA S.A. planuje podać szczegółowy harmonogram rozwoju platformy Prosta Giełda wraz z planowanymi celami strategicznymi i kolejnymi planami rozwojowymi w opracowywanej strategii firmy na lata 2020-2023.

KONTAKT:

CWA S.A.

Członek Zarządu ds. rozwoju FINTECH

Mirosław Januszewski

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 17.12.2019, 10:39
Źródło informacji CWA S.A.