PRÓCHNIK SA (24/2018) Informacja o złożeniu przez Zarząd Emitenta wniosku o ogłoszenie upadłości

18.05.2018, 19:20aktualizacja: 18.05.2018, 19:20

Raport bieżący 24/2018

Zarząd Próchnik S.A. (dalej Spółka, Emitent) informuje, że w dniu 18.05.2018 roku złożył do Sądu Rejonowego dla Łodzi - Śródmieścia w Łodzi, XIV Wydziału Gospodarczego ds. Upadłościowych i Naprawczych wniosek o ogłoszenie upadłości Spółki. We wniosku o ogłoszenie upadłości Spółki, Emitent złożył wniosek o wstrzymanie rozpoznania wniosku o ogłoszenie upadłości do czasu wydania przez Sąd prawomocnego orzeczenia w sprawie wniosku restrukturyzacyjnego złożonego przez Spółkę w dniu 27 marca 2018 roku (o którym to wniosku Emitent informował w raporcie bieżącym nr 9/2018 w dniu 27.03.2018 roku).

Decyzja o złożeniu wniosku o wszczęcie postępowania upadłościowego nie wiąże się ze zmianą przekonania Zarządu Spółki co do zasadności przeprowadzenia postępowania sanacyjnego, które w ocenie Zarządu po przeprowadzeniu planowanej restrukturyzacji umożliwi zawarcie układu i jego wykonanie. Główne założenia restrukturyzacji, przedstawione w złożonym w dniu 27 marca 2018 roku wniosku to zbycie wszystkich składników majątku, które nie są bezpośrednio niezbędne do kontynuacji działalności, koncentracja na rozwoju marki Próchnik i sprzedaż marki Rage Age. Spółka powróci do okryć wierzchnich jako podstawowej części oferty marki Próchnik oraz położy nacisk na budowę rozpoznawalności i prestiżu marki jako eksperta w tym segmencie. Zmiany obejmą również zdecydowaną koncentrację na sprzedaży online nawiązującą do coraz silniejszych trendów rynkowych oraz radykalną redukcję poziomu kosztów stałych. Restrukturyzacja przeprowadzona według przedstawionych założeń zdaniem Zarządu Emitenta zapewni najwyższy możliwy poziom zaspokojenia wierzycieli, zgodnie z intencją Ustawy Prawo restrukturyzacyjne.

Złożenie wniosku o wszczęcie postępowania upadłościowego wynika z daleko posuniętej ostrożności oraz wystąpienia dodatkowych okoliczności, które w ocenie Zarządu Spółki stanowią zagrożenie dla dalszej działalności Emitenta i poziomu jego wypłacalności. W szczególności zagrożeniem jest przedłużający się okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosku o wszczęcie postępowania sanacyjnego. Część wierzycieli Spółki wykorzystuje dostępne ścieżki proceduralne dla odsunięcia w czasie rozpatrzenia wniosku sanacyjnego przez Sąd, a równocześnie wszczyna egzekucje komornicze, co grozi dalszej działalności operacyjnej Spółki. Przedmiotem zajęć komorniczych są m.in. rachunki bankowe, wykorzystywane w ramach prowadzenia normalnej działalności operacyjnej.

Pomimo tego, pracownicy i Zarząd Spółki działają z pełnym zaangażowaniem na rzecz przetrwania Spółki, a Zarząd zdecydowanie podtrzymuje swoje stanowisko co do słuszności i zasadności przeprowadzenia sanacji.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz