Możliwości technologiczne wykorzystania łańcucha bloków w sektorze logistyki

24.07.2018, 17:00aktualizacja: 24.07.2018, 17:00

ParcelABC - fot. 2
Technologia łańcucha bloków (ang. blockchain), którą można uznać za być może najważniejszą innowację informatyczną od czasu pojawienia się internetu, ma ogromny potencjał w niezwykle szerokiej gamie dziedzin. Jednym z potencjalnych obszarów zastosowania łańcuchów bloków jest sektor logistyczny, w którym ta unikalna technologia może doprowadzić do znacznego przełomu. Zespół ParcelABC, który wykorzystuje najnowsze rozwiązania informatyczne na rynku doręczania paczek, uważnie śledzi rozwój tej technologii i możliwości jej zastosowania.

Łańcuch bloków to zdecentralizowany publiczny rejestr transakcji, który umożliwia przechowywanie wszystkich transakcji w sieci bez udziału pośredników. Oznacza to, że nie jest potrzeby żaden organ do przechowywania zapisów wszystkich przeprowadzonych transakcji. Nowe transakcje są przechowywane w postaci cyfrowych wpisów w blokach informacji, z których każdy łączy się z kolejnym blokiem w porządku chronologicznym, tworząc tym samym łańcuch bloków (ang. blockchain). Zastosowanie technologii łańcucha bloków zapewnia, że dane w systemie nie są zmieniane ani manipulowane, ponieważ wszystkie informacje są widoczne dla wszystkich uczestników systemu i przez nich kontrolowane.

Chociaż początkowo technologię łańcucha bloków zastosowano w przypadku kryptowaluty bitcoin, można ją stosować praktycznie we wszystkich obszarach, w których dokonuje się transakcji i udostępnia zapisy transakcji. Sektor logistyczny nie jest tu wyjątkiem - technologia ta może doprowadzić do znacznego przełomu. Analiza Światowej Organizacji Handlu (WTO) wykazała, że wyeliminowanie przeszkód w międzynarodowej sieci logistycznej może zwiększyć globalny PKB o 5%, a całkowity wolumen transportu o 15%. Eliminując potrzebę pośrednika, technologia łańcucha bloków daje możliwość obniżenia kosztów logistyki i transportu towarów.

Znaczna część ryzyka w sektorze logistyki związana jest z transakcjami finansowymi, jakością usług transportowych i przekazywaniem informacji. Prowizja za usługi mediacji w sektorze logistyki wynosi zazwyczaj od 10 do 45% całej kwoty zamówienia, ale klient nie ma możliwości sprawdzenia, w jaki sposób powstała ta kwota, ani jej kontrolowania. Rezygnacja ze scentralizowanych usług oraz stosowanie inteligentnych umów i technologii łańcuchów blokowych umożliwia osiągnięcie niezwykle wysokiego poziomu przejrzystości. Bezpośrednia współpraca pomiędzy wszystkimi uczestnikami łańcucha logistycznego zapewni przejrzystość w ustalaniu prowizji i niższych cen usług transportowych. Usługobiorcy zaoszczędzą zarówno czas, jak i pieniądze, a nowe rynki staną się bardziej dostępne dla przewoźników. Ulepszona platforma usługowa stanie się nowym standardem jakości na rynku logistycznym, a inwestycje niezbędne do wdrożenia innowacyjnych technologii będą więcej niż opłacalne.

Koszt gromadzenia informacji o taryfach i kosztach transakcji dla przewoźników jest niezwykle istotny, ponieważ rynek logistyczny jest rozdrobniony, nie istnieje powszechnie dostępny znormalizowany algorytm płatności, a przepływ dokumentów transakcyjnych jest zbyt duży. Sprawia to, że rynek jest mniej konkurencyjny i kontrolowany przez usługodawców, co z kolei zmusza usługobiorców do poszukiwania informacji z różnych źródeł i porównywania cen oferowanych przez różnych usługodawców. W przypadku braku wspólnego pola informacji istotne dane, takie jak szczegóły dotyczące dostępnego miejsca w pojazdach różnych przewoźników, pozostają nieznane, co zmniejsza efektywność świadczonych usług i podnosi ich cenę. W tym kontekście oczywista staje się główna zaleta wprowadzenia technologii łańcucha bloków - technologia ta zapewnia zsynchronizowany audyt wszystkich działań w łańcuchu logistycznym w czasie rzeczywistym. Taki audyt buduje wzajemne zaufanie i ułatwia podejmowanie decyzji, ponieważ wszystkie strony transakcji mają równy dostęp do wszystkich informacji związanych z transakcją.

Specjaliści z ParcelABC uważają, że wprowadzenie technologii łańcucha bloków - nawet na bardzo podstawowym poziomie - zapewni bezpieczeństwo danych i wyeliminuje możliwość dostarczania niekompletnych lub błędnych informacji w sektorze logistyki. Możliwe będzie śledzenie wszystkich przesyłek w czasie rzeczywistym, od pierwszego punktu załadunku do momentu dostawy do odbiorcy. Tradycyjna dokumentacja zostanie zastąpiona inteligentnymi umowami, wyeliminowani zostaną niepotrzebni pośrednicy, a sektor logistyki stanie się znacznie bardziej zdecentralizowany, co pomoże wszystkim uczestnikom łańcucha logistycznego zmniejszyć prawdopodobieństwo popełnienia błędów i nadużyć, a także zaoszczędzić czas i miliardy euro.

KONTAKT:

Andrius Balkunas