Zdrowie i styl życia

Alfasigma otwiera swój pierwszy w pełni cyfrowy hackathon – Alfathon

04.11.2020, 08:16aktualizacja: 04.11.2020, 08:27

Alfasigma - logo
Trzy wyzwania mające przyczynić się do badań i rozwoju w dziedzinie farmaceutyki.

Nagroda w wysokości 5.000 euro dla twórców najlepszego projektu.

Wszystkie projekty będą oceniane pod kątem możliwości ich wdrożenia.

BOLONIA, Włochy, 4 listopada 2020 r. /PRNewswire/ -- Nadchodzi „Alfathon”, pierwszy, w pełni cyfrowy hackathon przygotowany przez Alfasigma, włoską spółkę należącą do grona najważniejszych graczy runku farmaceutycznego, we współpracy z Uniwersytetem w Modenie oraz Reggio Emilia i Uniwersytetem Bolońskim. Zgłoszenia do obejmującego trzy wyzwania hackathonu można przesyłać w terminie od 3 do 30 listopada.

Zwycięski projekt zostanie uhonorowany nagrodą główną w wysokości 5.000 euro w marcu 2021 r. Zwycięzcy zostaną wyłonieni spośród wszystkich uczestników, którzy przedstawią technologicznie zaawansowane rozwiązania dotyczące badań i rozwoju w dziedzinie farmaceutyki, mogące przyczynić się w największym stopniu do poprawy zdrowia pacjenta.

Uczestnicy hackathonu będą musieli przedstawić studium wykonalności projektu, innowacyjną koncepcję oraz plan wdrożenia, które Alfasigma podda ocenie pod kątem możliwości realizacji.

Konkurs obejmuje trzy obszary tematyczne.

Pierwszy dotyczy opracowania postaci farmaceutycznej leku o odmiennym sposobie uwalniania substancji czynnych. Celem tego zadania będzie opracowanie systemu nośników dla leków „doustnych” należących do grupy leków „wysokocząsteczkowych” ze szczególnym uwzględnienie protein lub peptydów bądź proteinowych substancji czynnych.

Drugi obszar tematyczny dotyczy opracowania oprogramowania/infrastruktury sprzętowej służącej do kontrolowania encefalopatii wątrobowej. Celem szczegółowym tego zadania będzie opracowanie narzędzia – urządzenia, aplikacji lub innego rozwiązania – prostego, skutecznego i intuicyjnego w użyciu, umożliwiającego kontrolowanie rozwoju choroby oraz poprawiającego jakość życia pacjenta cierpiącego na to schorzenie.

W ramach trzeciego zadania uczestnicy konkursu muszą przygotować projekt pod hasłem „farmaceuta bliski pacjentowi”. Ostatnie kilka lat zaowocowało przekształceniem branży farmaceutycznej w centrum konsultacji i porad zdrowotnych pierwszego kontaktu.

Celem tego zadania jest opracowanie studium wykonalności dla rozwiązań technologicznych, na przykład sprzętu, systemów, oprogramowania, aplikacji, urządzeń wyposażonych w specjalne oprogramowanie, które pozwolą farmaceucie na udzielanie porad pacjentom.

Udział w Alfathonie mogą wziąć osoby, które ukończyły co najmniej 18 lat. Zgłoszenia – które należy przesłać nie później niż do dnia 30 listopada 2020 r. za pośrednictwem platformy www.alfathon.com – mogą składać zarówno osoby indywidualne, jak i zespoły składające się z nie więcej niż 5 osób. Po rejestracji zgłoszenia uczestnicy konkursu zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w warsztatach eksperckich poświęconych poszczególnym zakresom tematycznym konkursu. W grudniu 2020 r. projekty zostaną przedłożone Komisji Konkursowej, która trzy najlepsze z nich zakwalifikuje do etapu końcowego.

Alfasigma

Alfasigma, jeden z głównych graczy na włoskim rynku farmaceutycznym, to spółka zajmująca się produkcją leków specjalistycznych dostępnych na receptę, leków dostępnych bez recepty, nutraceutyków i suplementów diety; ponadto, firma oferuje produkty stosowane w wielu dziedzinach podstawowej opieki zdrowotnej.

Spółka powstała w 2015 r. w wyniku fuzji spółki Alfa Wassermann i Sigma-Tau - dwóch włoskich firm farmaceutycznych o wieloletniej tradycji. Spółka Alfasigma przoduje na rynku międzynarodowym nie tylko pod względem liczby oferowanych produktów, ale także wielości spółek zależnych i powiązanych, a także szerokiej sieci dystrybutorów gwarantujących jej obecność na wszystkich pięciu kontynentach i w niemal 90 państwach świata. Obecnie, w skali światowej, Alfasigma zatrudnia ponad 3000 pracowników, z których połowa zajmuje się sprzedażą i pracuje we Włoszech, w pięciu różnych oddziałach spółki: zarząd spółki mieści się w Bolonii, w Mediolanie mieści się siedziba główna nadzorująca działalność oddziałów międzynarodowych, natomiast zakłady produkcyjne mieszczą się w mieście Pomezia (w prowincji Rzym), Alanno (Pescara) i Sermoneta (Latina). W Bolonii i Pomezii mieszczą się również laboratoria badawczo-rozwojowe. Oprócz zakładów włoskich, Alfasigma posiada również dwa zagraniczne zakłady produkcyjne – jeden w Hiszpanii, w mieście Tortosa, drugi w USA, w położonym w stanie Louisiana mieście Shreveport.

We Włoszech, spółka zajmuje się przede wszystkim produkcją leków specjalistycznych dostępnych na receptę, leków dostępnych bez recepty, nutraceutyków i suplementów diety; ponadto, oferuje również produkty stosowane w wielu dziedzinach podstawowej opieki zdrowotnej. Aby uzyskać więcej informacji, zapraszamy do odwiedzenia strony www.alfasigma.com. Alfasigma – z pasji do leków.

Strona firmy: www.alfasigma.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1325576/Alfasigma_Logo.jpg