Nauka i technologie

Oficjalna inauguracja projektu pilotażowego dotyczącego neutralności węglowej w strefie współpracy Chiny - UE w zakresie zielonych i cyfrowych innowacji w mieście Taicang

09.08.2023, 16:55aktualizacja: 09.08.2023, 16:58

PR Newswire/China-EU Carbon Neutrality Cooperation Office (CECCO)

PEKIN, 9 sierpnia 2023 r. PRNewswire/ -- 8 sierpnia 2023 r. w Pekinie miało miejsce spotkanie inaugurujące projekt pilotażowy dotyczący neutralności węglowej w strefie współpracy Chiny - UE w zakresie zielonych i cyfrowych innowacji w mieście Taicang. Organizatorami wydarzenia było Biuro Współpracy Chińsko-Unijnej na Rzecz Neutralności Węglowej (China-EU Carbon Neutrality Cooperation Office - CECCO), Centrum Międzynarodowej Współpracy Gospodarczo-Technologicznej przy Ministerstwie Przemysłu i Technologii Informacyjnej (MIIT) oraz Urząd Miasta Taicang. Jako wyraz poparcia dla realizacji pilotażowego projektu w spotkaniu inauguracyjnym wzięli udział urzędnicy MIIT, Ministerstwa Ekologii i Środowiska (MEE), rządu prowincji Jiangsu, Urzędu Miasta Suzhou oraz Urzędu Miasta Taicang, jak również przedstawiciele biznesu i przemysłu w Chinach i Europie reprezentujący sektory: energetyczny, surowcowy, przemysłowy, finansowy, cyfryzacyjny i certyfikacyjny.

Trzon projektu stanowi „Cyfrowy park przemysłowy o zerowej emisji CO2" położony w mieście Taicang w prowincji Jiangsu w przylegającym do Szanghaju regionie delty Jangcy. W obszarze startupów mieszkać będzie ok. 150 tyś. osób, a celem będzie osiągnięcie neutralności węglowej do 2028 r. poprzez zastosowanie cyfrowego systemu śledzenia emisji na całym obszarze.

Założenia pilotażowego projektu realizowanego w Taicang przez Chiny i UE obejmują osiem kluczowych obszarów tematycznych: planowanie, zarządzanie cyfrowe, energetyka, recykling, przemysł, budownictwo, mobilność i logistyka oraz styl życia. Całość obszaru stanie się swoistym laboratorium miejskim, w którym dążenia do neutralności węglowej będą opierać się na szeregu projektów cząstkowych w zakresie m.in. ekologicznej infrastruktury energetycznej, gospodarki o zamkniętym obiegu, stylu życia 1,5 stopnia, zrównoważonych społeczności oraz w pełni cyfrowego i transparentnego zarządzania śladem węglowym. Jak dotąd opracowano plan realizacji celu neutralności węglowej, który stanowi efekt wspólnych wysiłków instytucji partnerskich z Chin i Europy - w tym China Institute of Building Standard Design and Research (CBS) of China Construction Technology Group (CCTC), Power China HuaDong Engineering Corporation (HDEC), Roland Berger (Germany), Dassault (France) i TÜV Rheinland (Germany).

Projekt pilotażowy w Taicang stanowi wspólne przedsięwzięcie klimatyczne partnerów z sektora prywatnego z Chin i UE prowadzone przy wsparciu sektora publicznego i organizacji społecznych z myślą o realizacji do 2030 r. celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

Przedstawiciele projektu zapraszają do współpracy kolejne przedsiębiorstwa i instytucje z Chin i Europy w celu wspólnego kreowania rozwojowego rynku poprzez projekty pilotażowe oraz tworzenia innowacji w obszarze globalnych działań klimatycznych.

Kontekst

W drodze konsensusu osiągniętego w rozmowach wysokiego szczebla na linii Chiny - UE utworzono komitet ekspercki specjalizujący się w różnych aspektach zrównoważonego rozwoju, który ma kierować organizacją chińsko-unijnych projektów pilotażowych współpracy w dziedzinie innowacji (funkcjonujących pod nazwą „China-EU Pilot Projects") na bazie istniejących platform wymiany, dialogu i współpracy w różnych obszarach zrównoważonego rozwoju oraz w ramach „Konferencji Zielonego i Zrównoważonego Rozwoju" („Green and Sustainable Development Conference").

Za pośrednictwem platformy Green and Sustainable Development Conference uruchomiono inicjatywę „Earth Aspiration Action (E2A)", w której udział bierze ponad 40 agencji rządowych, organizacji społecznych, jednostek badawczych, instytucji finansowych i czołowych przedsiębiorstw m.in. z Chin, Niemiec, Francji, Włoch, Danii i Szwecji, w tym ABB (Szwajcaria), EDF (Francja), RINA (Włochy), Deutsche Börse Group (Niemcy). W ramach powstałej w ten sposób sieci międzynarodowi partnerzy tworzą korzystne dla wszystkich możliwości współpracy, w tym w ramach 28 wybranych projektów pilotażowych (2022 r.) obejmujących 13 państw, wśród nich Chiny i UE (m.in. Niemcy, Francja, Włochy, Hiszpania, Finlandia).

Sekretariat Chińskiego Stowarzyszenia na Rzecz Zrównoważonego Zielonego Rozwoju (China Green Sustainable Development Association – CGSDA) prowadzi aktualnie nabór projektów pilotażowych i partnerów na rok 2024. Zgłoszenia mogą składać podmioty z całego świata.

W celu uzyskania dodatkowych informacji należy nawiązać kontakt mailowy: secretariat@cgsda.org.

China Green Sustainable Development Association (CGSDA)

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2182317/image_5003946_25985199.jpg

Źródło: China-EU Carbon Neutrality Cooperation Office (CECCO)

Źródło informacji: PR Newswire