Zdrowie i styl życia

Jak przygotować się na badanie tomografem?

13.10.2023, 12:35aktualizacja: 13.10.2023, 12:39

W tomografii komputerowej wykorzystuje się promieniowanie jonizujące, które nie jest obojętne dla ludzkiego organizmu. Warto więc poznać najważniejsze zasady związane z odpowiednim przygotowaniem do badania tomografem. Jest ono wykonywane wyłącznie na podstawie konkretnych wskazań medycznych, a tym samym na zlecenie lekarza.

Przede wszystkim należy pamiętać, że jeżeli wcześniej wykonywane były badania z użyciem promieniowania jonizującego (tomografia, RTG itp.), należy to zgłosić personelowi medycznemu.

Na co zwrócić uwagę

Przy tomografii komputerowej źródło promieniowania jest ruchome i jego ruch odbywa się po spirali. Dzięki temu uzyskujemy wiele projekcji pod różnym kątem. Następnie program komputerowy łączy wykonane zdjęcia w obraz 3D.

Badanie tomografem wiąże się z większym promieniowaniem niż w przypadku wykonania zdjęcia rentgenowskiego, ale tomografia komputerowa jest bez wątpienia dokładniejsza. Warto pamiętać, że w niektórych sytuacjach lekarz może zlecić wykonanie tomografii komputerowej pomimo wystąpienia przeciwwskazań. Badanie jest bezbolesne i przebiega w aparacie budową przypominającym obręcz.

Możliwe jest również wykonanie tomografii komputerowej angio, czyli badania naczyń krwionośnych. Pozwala ono ocenić stan żył i tętnic, a także prześledzić dokładny przebieg każdego naczynia. W ten sposób obrazowane są tętnice, aorty i narządy klatki piersiowej.

Na badanie należy przyjść ok. 15 minut wcześniej, aby dokonać rejestracji i wypełnić odpowiednią ankietę. Pacjent zabiera ze sobą dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość. Należy również dostarczyć dokumentację medyczną: zdjęcia, CD, opisy, karty informacyjne, wyniki badań itp.

Przygotowanie

Przy badaniach za pomocą tomografu przeciwwskazaniem do wykonania są: ciąża, występowanie drgawek (pacjent nie ma możliwości leżenia w jednej pozycji w bezruchu), a w przypadku badania ze środkiem kontrastowym – nieprawidłowe parametry kreatyniny i TSH. W przypadku rozważania opcji badania z podaniem kontrastu przeciwwskazaniem będzie dodatkowo: astma, jaskra, alergia na środek kontrastowy, niewydolność krążenia, nerek bądź wątroby, nadciśnienie oraz cukrzyca.

Na badanie należy założyć ubranie niezawierające metalowych elementów. Jeśli lekarz decyduje o zastosowaniu kontrastu, wymagane jest skierowanie na podanie substancji dożylnie. W takim przypadku należy również okazać wyniki kreatyniny oraz TSH nie starsze niż 2 tygodnie. Przy użyciu kontrastu pacjent może być proszony, aby nie jeść na 3 h przed badaniem.

Przed tomografią jamy brzusznej lub miednicy mniejszej należy pozostawać na diecie lekkostrawnej. Jeden dzień przed badaniem, na wieczór należy przyjąć 5 kapsułek symetykonu (np. Espumisan) oraz zaaplikować czopek glicerynowy. Jeśli badanie odbywa się rano, należy pozostać na czczo oraz przyjąć 3 kapsułki Espumisanu.

Jeżeli tomografia odbywa się po południu, 6 h przed nią należy pozostać na czczo przez 4 h przed badaniem.

Jeśli pacjent przyjmuje leki na choroby przewlekłe, powinien przyjmować je zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego.

Przeczytaj również: Czym różni się rezonans magnetyczny od tomografii?

Źródło informacji: Radio Medica

Data publikacji 13.10.2023, 12:35