Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Mamy Jagodowych Mistrzów Świata
Tytuł zdobyła drużyna plantatorów malin (3 mecze, 3 zwycięstwa, bilans bramkowy 6:1). Na kolejnych miejscach uplasowały się drużyny truskawek (2. miejsce), borówek (3. miejsce) i czarnej porzeczki.
Oto wyniki rozegranych meczy:
Maliny - Truskawki 3:0
Borówki - Porzeczki 2:1
Truskawki - Porzeczki 6:0
Borówki - Maliny 0:1
Truskawki - Borówki 4:0
Porzeczka - Maliny 1:2
Zagrały zespoły złożone z ludzi zawodowo związanych z produkcją. Owoce jagodowe są bardzo polskie. Ich produkcja jest charakterystyczna dla naszego klimatu. Zajmuje się nią 300 tysięcy gospodarstw. Po raz pierwszy jagodowa elita zagrała razem. Rywalizacja rozgrzała kibiców, którzy oklaskiwali wszystkie drużyny.
Reprezentację producentów porzeczek wystawiło Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek. Polska jest największym producentem czarnej porzeczki. Niemożliwe? Nie znamy tego słowa. Ponad połowę światowej produkcji zawdzięczamy polskim producentom.
Zwycięską reprezentację producentów malin wystawiła Lubelszczyzna. 75% krajowej produkcji malin pochodzi z plantacji w tym regionie. To owoc, w produkcji którego przez lata byliśmy światowym liderem i którego sprzedaż spektakularnie rośnie. W Europie w ciągu 5 lat rynek owoców rósł o 1% rocznie, malin o 25%. Podobne zjawisko dotyczy niemal całego świata.
Reprezentacje producentów truskawek wystawił region Czerwińska nad Wisłą, największego w Polsce zagłębia produkcji. Truskawki są najważniejszym z grona czerwonych jagodowych, ich udział w łącznej europejskiej wymianie handlowej w tym segmencie wynosi 75%. Konsumpcja i sprzedaż truskawek od lat są bardzo stabilne.
Reprezentacja producentów borówki to już drugie pokolenie plantatorów. Polska jest dziś jednym z największych producentów borówki na świecie. Jesteśmy jako kraj bardzo aktywni. Jagodowe Mistrzostwa Świata są częścią kampanii „LATO z BORÓWKAMI” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Są okazją do promowana współpracy i sukcesów polskich plantatorów.
"Fundamentem naszych sukcesów jest współpraca, łączenie szacunku dla natury z otwartością i kreatywnością kolejnych pokoleń plantatorów. Tradycje są naszym wielkim atutem, pozwalają produkować żywność, która jest zdrowa i ma smak. Cieszy się na świecie bardzo dobrą opinią. Umiejętność współpracy i zaufanie sprawiają, że możemy realizować tak ciekawe projekty" - powiedział Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Narodowe owoce i narodowy sport
"Stworzyliśmy wyjątkowe zawody, które promują miejsce jagodowych w codziennej diecie. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i chcą wiedzieć więcej o walorach produktów i o tym „kto za nimi stoi”, jak myśli i jakim wartościom hołduje. Jako uczestnicy turnieju czujemy się promotorami zdrowa i aktywności. To jest potrzebne zwłaszcza mniejszym producentom. Piłka łączy nas, w czasach, w których konkurujemy praktycznie z całym światem" - powiedziała Dominika Kozarzewska, Członek Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
"Coraz więcej ludzi dowiaduje się, o tym, że borówka jest zdrowa, że jest najlepszym źródłem antyoksydantów. Dzięki takim inicjatywom dowiadują się także, że polscy producenci są wiodącymi na świecie. Polacy, jedząc borówki, pamiętajcie, że gramy u siebie" - skomentował kapitan reprezentacji producentów borówek Radosław Niewęgłowski.
Borówka to owoc XXI wieku. 1 lipca jest Dzień Polskiej Borówki - obchodzone w całym kraju święto owocu i oficjalny początek zbiorów. Już w lipcu polska borówka cieszyć będzie konsumentów w ponad 25 krajach na 4 kontynentach.
Organizatorem Jagodowych Mistrzostwa Świata była Fundacja Promocji Polskiej Borówki, pomysłodawcą - agencja INSPIRE smarter branding. Więcej informacji o borówce i o Jagodowych Mistrzostwach na stronie www.latozborowkami.pl oraz na profilu FB: 1 lipca - Dzień Polskiej Borówki.
KONTAKT:
Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk
Fundacja Promocji Polskiej Borówki
tel. kom. +48 606 717 271
e-mail: dzienpolskiejborowki@gmail.com
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 15.06.2018, 18:31 |
Źródło informacji | Fundacja Promocji Polskiej Borówki |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ