Pobierz materiał i Publikuj za darmo

„Żyjemy w erze post-genomicznej, czyli w czasach kiedy znamy już wszystkie geny i identyfikujemy mutacje, które prowadzą do chorób genetycznych lub nowotworowych. Jednakże, aby zrozumieć sposób działania genów i zaproponować nowe podejścia terapeutyczne niezbędne jest poznanie mechanizmów regulacyjnych. Zachodzą one na wielu etapach, ale jednym z najciekawszych jest regulacja na poziomie RNA” – powiedział A. Dziembowski.
Tą problematyką będzie zajmować się grupa prof. Dziembowskiego, wybitnego polskiego biologa, autora publikacji opisujących mechanizmy post-transkrypcyjnej regulacji ekspresji genów. Poza aspektami czysto badawczymi, grupa prof. Dziembowskiego stara się wspierać badania translacyjne w naszym kraju.
Laboratorium Biologii RNA powstało dzięki funduszom z unijnego programu ERA Chairs Horyzont 2020, pt. „Molekularne szlaki sygnałowe w zdrowiu i w chorobie - Interdyscyplinarne Centrum Doskonałości”, akronim: MOSaIC (ang.: „MOlecular Signalling in Health and Disease - Interdisciplinary Centre of Excellence). Z projektu, zaplanowanego na lata 2018 – 2023 finansowane są również inne inicjatywy w zarządzaniu nauką, m.in. promocja otwartego dostępu do publikacji i danych naukowych, profesjonalna obsługa doradcza w obszarze komercjalizacji i wynalazków oraz nowoczesne zarządzanie zasobami ludzkimi.
Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie powstał na mocy umowy pomiędzy UNESCO a Rządem RP. Jego misją jest prowadzenie najwyższej jakości badań podstawowych w zakresie biologii molekularnej i komórkowej oraz badań biomedycznych patogenezy chorób cywilizacyjnych w celu poszukiwania nowych strategii terapeutycznych. Obszary zainteresowań MIBMiK to biologia strukturalna, inżynieria białek, bioinformatyka, genomika, biologia komórki, neurobiologia i neurodegeneracja. Najważniejsze sukcesy naukowców Instytutu to publikacje w czołowych czasopismach naukowych, prestiżowe granty (ERC, Wellcome Trust, HHMI, TEAM FNP, MAESTRO NCN) oraz członkostwa w wiodących organizacjach międzynarodowych promujących doskonałość (EMBO, Academia Europaea).
KONTAKT:
Magdalena Krupa
tel. +22 59-70-772
e-mail: mkrupa@iimcb.gov.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 15.01.2020, 10:19 |
Źródło informacji | Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ